Régóta készülök már csorbalevest főzni,mert nagyon szeretem, de még sosem készítettem. Sok-sok receptet elolvastam a neten, illetve itthon lévő könyvekben, aztán elkészítettem úgy, ahogy gondoltam, hogy leginkább az én ízlésem és nagyon jól sikerült.
Az uram csak annyit mondott, hogy ez “nem evilági”….aztán átment a szomszédba is teszteltetni magát, ott is siker volt, úgyhogy szerintem sokan lesztek akiknek szintén ízleni fog, úgyhogy ha legközelebb párolt rizst készítetek, tegyetek belőle félre 8 dekát és készülhet is a szuper egyszerű és nagyon finom csorbaleves!
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 1 tojás
- 8 dkg főtt rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl olaj
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 12 dkg zellergumó
- 20 dkg karalábé
- 1 babérlevél
- 3 dl tejföl
- 3 ek liszt
- 2-3 ek aprított kapor
- Ízlés szerint só, frissen őrölt tarka bors és tárkonyecet
Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockára vágom, majd az olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom az apró kockára vágott karalábét, a szintén kis kockákra vágott zellert, a karikára vágott sárgarépát, felöntöm 2,5 – 3 liter vízzel, beleteszem a babért, sózom, borsozom majd közepes lángon 20-25 percet főzöm.
A darálthúshoz adom a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, a rizst, a tojást, összegyúrom és gombócokat formázok, amiket a forrásban lévő levesbe pakolok. Addig főzöm, míg a gombócok és a zöldségek is megpuhulnak.
A tejfölbe öntöm a lisztet, kézi habverővel csomómentesre keverem, adok hozzá két merőkanállal a forró levesléből, elkeverem, majd ismét merek hozzá a levesből, megint kikeverem és ezt megismétlem néhányszor, majd az egészet beleöntöm a levesbe és 4-5 percig forralom.
Mikor elkészült, hozzáadom a kaprot és a tárkonyecetet vagy csepegtethetünk bele frissen facsart citromlevet.
Forrón kínálom.
Elkészítési idő: 45 perc
