fbpx

Rakott kel

Ez az étel személyes kedvencem, nagyon kevés olyan recept van amit rendszeresen készítek, mert általában mindig valami újdonságon ügyködök, hogy Nektek is minél több ötletet tudjak hozni, de ez például egy olyan étel, ami újra és újra 2-3 hetente, de legalább havonta egyszer az asztalra kerül.

Többen kértetek már hozzá receptet és valójában nem is értem, hogy eddig, hogy nem írtam, de legutóbb, mikor készítettem, szorgalmasan jegyzeteltem, így már írom is, hogy én hogyan készítem, hogyan szeretem.

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs (ezért biztos kapok, de jázmin rizsből szoktam)
  • 6 dl víz
  • fél fej hámozott vöröshagyma
  • 2 tk só
  • 1,5 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darálthús
  • 4 ek paradicsompüré
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 tk majoranna
  • 1 mk őrölt kömény
  • 3 dl víz
  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 6 dl tejföl (20%-os)
  • Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors

Elkészítés:

A rizst 2 ek olajon addig pirítom, amíg a kezem bírja a keletkezett hőt (kézzel forgatom), majd felöntöm a forrásban lévő vízzel, beledobom a hagymát, sózom és fedő alatt, takarék lángon puhára párolom.

Tetszőleges zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom, majd hozzáadom a darálthúst és együtt pirítom tovább.

Mikor a hús már majdnem kész, rádobom a finomra vágott fokhagymát és néhányszor ezzel is átforgtom, azután mehet hozzá a paradicsom, a fűszerek, felöntöm a vízzel és kb fél óra alatt készre főzöm, majd összekeverem a párolt rizzsel. Ha nagyon elfőtte a szaftján, pici vizet önthetünk rá, hogy ne legyen száraz.

A kelt vastag csíkokra vágom, forrásban lévő, sós vízben 3-8 perc alatt megfőzöm. Ha valaki roppanósan szereti kevesebb idő, ha jobban átfőve több, ezt készítsétek ízlés szerint.

A felcsíkozott kelképosztát leszűröm és jöhet is a pakolás!

Egy tűzálló tál alján szétoszlatok egy adag kelt, erre mehet a húsos, rizses ragu, majd tejföl, aztán megint kel, hús, tejföl. Annyi réteggel készítitek ahogy szeretitek, a lényeg, hogy legfelülre káposzta kerüljön és arra menjen az utolsó tejföl réteg.

180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 30-40 perc alatt készre sütöm. A sütési idő sütőnként és a rétegek számától is függően is változhat.

Tálaláskor még adhatunk hozzá tejfölt.

Elkészítési idő: 60 perc

Elkészítés:

A csirkemellet apróra vágom, a gombát nagy lyukú sajtreszelőn lereszelem és összekeverem az összes alapanyaggal és fűszerekkel.

Tetszőleges méretű pogácsákat formálok a masszából, meghempergetem zsemlemorzsában és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom.

180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt készre sütöm. A sütési idő függ a fasírtok méretétől is.

 

Elkészítési idő: 15 perc + sütési idő

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

SimplePay vásárlói tájékoztató
19/11/2020 00:00

Még van pár darab 20%-os kuponunk!

Rendeld meg most a receptgyűjtő könyveinket kihagyhatatlan kedvezménnyel!

 

Kuponkód:
GASTROHOBBI20