Minden családnak megvannak a saját sütireceptjei ami nélkül elképzelhetetlen a karácsony…és ez a fatörzs pont egy ilyen finomság, a franciák elmaradhatatlan ünnepi nyalánksága, melyet számtalan legenda övez.
Abban a legtöbb forrás amit találtam egyet ért, hogy a nevét a kandallóba tett fadarabról kapta, ami az este folyamán szépen lassan leégett, a megalkotója körül viszont számtalan találgatás és vita van…melyekbe most nem mennék bele, akit érdekel, üsse fel az étert és olvason utána, sok érdekes dolgot lehet találni ebben a témában.
Most hoztam Nektek ehhez is receptet, hátha van aki szereti, de még sose készített vagy még nem sikerült megtalálni hozzá a jó receptet.
Elsőre lehet macerásnak tűnik, de megéri elkészíteni, mert nem olyan bonyolult, mint amilyennek kinéz és a végeredmény egészen elkápráztató… mind a szemnek, mind az ízlelőbimbóknak.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 1 tk vanília őrlemény
- 13 dkg finomliszt
A ganache-hoz:
- 2 dl tejszín (min. 30% zsírtartalmú)
- 20 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalmú)
A krémhez:
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 12 dkg kristálycukor
- 2 dkg holland cukrozatlan kakaópor
- 15 dkg vaj
Elkészítés:
A piskótához a tojásfehérjét habbá verjük, amikor még nem teljesen kemény, de már szépen kifehéredett, hozzáadom a cukrot és keményre verem. Kettesével hozzáadom a tojássárgáját és a legalacsonyabb fokozaton elkeverem. Az utolsó kettővel a vanília őrleményt és beleteszem.
Amikor a sárgákat belekevertem, 2-3 adagban beleszórom a lisztet és egy kézi habverővel, óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön a hab, összeforgatom.
A masszát, sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítom és 160 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 20-25 perc alatt készre sütöm.
A sütési idő sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát. A sütő aljába, hőálló tálba vizet szoktam tenni, hogy sütés közben párologjon.
Mikor megsült, kiveszem a tepsiből, még forrón, a sütőpapír segítségével feltekerem és hagyom kihűlni.
Amíg a piskóta hűl, elkészítem a krémet:
A tojásokat és tojássárgákat tálba teszem, hozzáadom a cukrot és elektromos habverővel felhabosítom. Ne sajnáljuk az időt alaposan kihabosítani, mert ezen múlik a krém könnyed állaga.
Amikor elérte a kívánt állagot, hozzákeverem a kakaóport és gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm. Akkor jó, mikor az ujjunkat beledúgva, kellemesen csípős érzést érzünk a melegtől.
Az elkészült krémet kihűtöm és hozzákeverem a vajat.
A ganache-t úgy készítem, hogy a felaprított csokoládéra ráömtöm a forró, de nem felforralt tejszínt és elektromos habverővel, kihűlésig keverem. Fontos, hogy teljesen sűrű állagot kapjunk, mert majd így tudjuk bevonni vele a süteményt…ez kb 12-15 perc keverés.
Amikor mindennel elkészültem, összeállítom a süteményt.
Beletöltöm a krémet, feltekerem, kb. kétharmad résznél ferdén elvágom, a kissebbik részt a nagyobb oldalához illesztem (ez adja majd a formát) és egy recés késsel, apró részletekben bevonom a ganache-zsal.
A díszítés már csak fantázia kérdése.
Elkészítési idő: 90 perc
