A csülök nálunk örök favorít, főleg meg ha savanyúkáposztával készül. Egyik kedvenc receptem ez, nem is értem, hogy eddig, hogy nem került rá sor, hogy ezt a receptet feltegyem nektek, nah de ami késik, nem múlik, úgyhogy most eljött ennek is az ideje.
Imádom, ahogy ropogósra sül a bőre és hozzá az az isteni szaftos káposzta…igazán mennyei.
Hozzávalók:
- 2 db első sertéscsülök csontozva
- 2 tk őrölt fűszerkömény
- 80 dkg savanyúkáposzta
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 8 szem borókabogyó
- 1 tk egész fűszerkömény
- aprított petrezselyemzöld
- Ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors
Elkészítés:
A csülköt sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt fűszerköménnyel.
A savanyúkáposztát tepsibe tesszük, hozzáadjuk a felszeletelt vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, a borókabogyót, az egész köményt, a petrezselyemzöldet, borsot, alaposan összekeverjük, majd a tetejére pakoljuk a befűszerezett csülköket, felöntjuk 0,5-1 dl vízzel, lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 120 perc alatt puhára sütjük.
A sütési idő sütőnként változhat és függ a csülkök méretétől is. A cél, hogy a hús, finom, omlós legyen.
Amikor a hús megpuhult, levesszük a takarást, megfordítjuk, hogy a bőrös részük legyen felfele és grill fokozaton (ha nincs akkor magasabb hőmérsékleten) ropogósra pirítjuk.
Ha megsült a hús, nagyobb kockára vágjuk, összeforgatjuk a savanyúkáposztával, megszórjuk frissen aprított petrezselyemzölddel és forrón kínáljuk.
Elkészítési idő: 2,5 óra
