Nagyon szeretem ezt a kifli receptet, elkészítés után napokig puha marad, feltéve, ha nem fogy el egyből, mert nagyon ritka, hogy maradjon belőle másnapra 🙂
Készíthetitek úgy is, hogy este bedagasztjátok, beteszitek a hűtőbe és reggel már csak formázni és sütni kell.
Hozzávalók:
- 0,5 dl tej
- 1 tk kristálycukor
- 3 dkg friss élesztő
- 40 dkg liszt
- 10 g só
- 25 dkg rögös túró
- 8 dkg tejföl
- 1 tojás
- ízlés szerint reszelt sajt a szóráshoz
- 4 ek tej a kenéshez
Elkészítés:
A langyos tejbe teszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
A lisztet elkeverem a sóval, beleforgatom a rögös túrót, hozzáadom a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a tojást és alaposan kidolgozom a tésztát.
Egy szép nagy golyót formálok belőle, megszórom a tetejét lésztel, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem, vagy betehetjük egy éjszakára hűtőbe is.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom, amilyen vékonyra csak tudom, megszórom reszelt sajttal, nyolc cikkre vágom és egyesével feltekerem a szélesebb részétől kezdve. Úgy formázzuk, hogy a cikk csücske a kifli aljára kerüljön.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, megkenem tejjel, megszórom reszelt sajttal, 20-25 percet hagyom meleg helyen pihenni, majd 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.
A sütési idő sütőnként változhat és a kiflik méretétől is függ. A sütési idő alatt, a sütő aljába, egy hőálló tálba vizet szoktam tenni.
Elkészítési idő: 15 perc + kelesztés + sütési idő
