Betyáros húsgolyók kapros Rögös túrós galuskával

Ha kicsit felturbóznád a húsgolyó receptedet, ezt próbáld ki, igazán betyáros lesz! A köretet se bíztam a véletlenre, a kapros Rögös túrós galuskával igazán jó párost alkotnak.

Hozzávalók:

Húsgolyó

  • 50 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej lilahagyma
  • 25 dkg gomba
  • 2 ek aprított petrezselyemzöld
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2,5 dl víz
  • 2 dl tejföl
  • Ízlés szerint só, őrölt tarka bors

 

Kapros Rögös túrós galuska:

  • 25 dkg Rögös túró
  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • kb 1-1,5 dl langyos víz
  • Ízlés szerint só és aprított kapor

Elkészítés:

Húsgolyó:

A darált húst sózom, borsozom, hozzáadom a tojást, a zúzott fokhagymát, a zsemlemorzsát, alaposan összekeverem, tetszőleges méretű golyókat formázok belőle és félre teszem.

A szalonnát apró kockára vágom, majd zsírjára sütöm. Mikor szépen megpirult hozzá adom az apró kockára vágott lilahagymát, üvegesre pirítom, majd beleteszem a megmosott, negyedelt gombát és a petrezselyemzöldet.

Mikor a ragum megpuhult, a gomba összeesett, beleöntöm a sűrített paradicsomot, megszórom fűszerpaprikával, sózom, felöntöm vízzel, belepakolgatom a húsgolyókat, fedővel lefedem és kb. 30 perc alatt készre főzöm.

Ha a húsgolyók megfőttek, meglocsolom a tejföllel, elkeverem kiforralom és már tálalom is.

Kapros Rögös túrós galuska:

Egy nagyobb tálba teszem a Rögös túrót, hozzáadom a tojásokat, sózom, majd elkeverem.

Mehet hozzá a liszt és a víz fele és így is kikeverem. A víz maradék részét fokozatosan adom hozzá, amennyiben szükséges a galuska állaghoz. Ez függ a liszttől és a tojások méretétől is.

Gyöngyöző sós vízben kifőzőm.

Elkészítési idő: 60 perc