Ha kicsit felturbóznád a húsgolyó receptedet, ezt próbáld ki, igazán betyáros lesz! A köretet se bíztam a véletlenre, a kapros Rögös túrós galuskával igazán jó párost alkotnak.
Hozzávalók:
Húsgolyó
- 50 dkg darált hús
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek zsemlemorzsa
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 fej lilahagyma
- 25 dkg gomba
- 2 ek aprított petrezselyemzöld
- 3 ek sűrített paradicsom
- 1 ek fűszerpaprika
- 2,5 dl víz
- 2 dl tejföl
- Ízlés szerint só, őrölt tarka bors
Kapros Rögös túrós galuska:
- 25 dkg Rögös túró
- 15 dkg liszt
- 2 db tojás
- kb 1-1,5 dl langyos víz
- Ízlés szerint só és aprított kapor
Elkészítés:
Húsgolyó:
A darált húst sózom, borsozom, hozzáadom a tojást, a zúzott fokhagymát, a zsemlemorzsát, alaposan összekeverem, tetszőleges méretű golyókat formázok belőle és félre teszem.
A szalonnát apró kockára vágom, majd zsírjára sütöm. Mikor szépen megpirult hozzá adom az apró kockára vágott lilahagymát, üvegesre pirítom, majd beleteszem a megmosott, negyedelt gombát és a petrezselyemzöldet.
Mikor a ragum megpuhult, a gomba összeesett, beleöntöm a sűrített paradicsomot, megszórom fűszerpaprikával, sózom, felöntöm vízzel, belepakolgatom a húsgolyókat, fedővel lefedem és kb. 30 perc alatt készre főzöm.
Ha a húsgolyók megfőttek, meglocsolom a tejföllel, elkeverem kiforralom és már tálalom is.
Kapros Rögös túrós galuska:
Egy nagyobb tálba teszem a Rögös túrót, hozzáadom a tojásokat, sózom, majd elkeverem.
Mehet hozzá a liszt és a víz fele és így is kikeverem. A víz maradék részét fokozatosan adom hozzá, amennyiben szükséges a galuska állaghoz. Ez függ a liszttől és a tojások méretétől is.
Gyöngyöző sós vízben kifőzőm.