Ünnepi gombócos káposzta

Hozzávalók:

  • 50 dkg KOMETA darált sertéslapocka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 5 dkg rizs, előfőzve
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 ek olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 3 babérlevél
  • 8-10 szem feketebors

Elkészítés:

A rizst előfőzöm dupla mennyiségű vízben. A darált húst fűszerezem sóval, borssal, köménnyel, 1 ek pirospaprikával, hozzáadom a tojást, az aprított fokhagymákat és a kihűlt rizst is. Jól összekeverem és tetszőleges méretű gombócokat formázok a masszából. 

Az olajat felforrósítom és az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem. 

A savanyúkáposztát átmosom, ha túl savanyúnak találom, majd a felét a megdinsztelt hagymára szedem. Teszek rá szemes borsot, babérlevelet, majd a gombócokat is rásorakoztatom. Megszórom kb. 1 ek pirospaprikával és befedem a savanyú káposzta másik felével. A tetejére szintén teszek a szemes borsból és a babérlevélből.

Felöntöm kb. 4 dl vízzel és forrás után, alacsony lángon kb 1 óra alatt készre főzöm. A főzési idő közben ellenőrzöm, ha szükséges öntök még hozzá vizet.

A főzési idő függ a gombócok méretétől.

Tejföllel, aprított petrezselyemmel és friss kenyérrel kínálom.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc