Pikáns görög rizses egytál

Ez egy szuper finom étel és nagyon egyszerű elkészíteni, így remek választás egy rohanós hétköznapon, csak odateszed és fél óra múlva lehet is vacsorázni 🙂

Gyakran készítem natúr sült hallal, vagy natúr csirkemellel, de remek fogás csak úgy, önmagában is.

Hozzávalók:

  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 1 fej nagyobb lilahagyma
  • 4-5 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 bögre (2,5 dl) rizs
  • 2,5 bögre alaplé
  • 2 tk nádcukor
  • 1 tk füstölt fűszerpaprika
  • 1 doboz (40 dkg) darabolt paradicsom konzerv
  • 12 dkg bébi spenót (használhattok fagyasztottat is, de abban az esetben a szálast válasszátok, de a pürét)
  • 1 ek frissen facsart citromlé
  • Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors

Elkészítés:

A vörös- és lilahagymát kockára vágom (nem kell nagyon apróra), az olívaolajra dobom, sózom, hogy puhuljon és megdínsztelem.

Amikor a hagyma már jó, hozzáadom az aprított fokhagymát, a paradicsom pürét, a rizst, néhány keverésnyit pirítom majd jöhet az alaplé (készíthetitek leveskockából is), a paradicsomkonzerv, a nádcukor, a füstölt paprika, ízlés szerint sózom, borsozom és alacsony hőmérsékleten, fedő alatt 25-30 perc alatt készre főzöm. A főzési idő alatt néhányszor átkeverem.

Ha fagyasztott spenótot használtok, az mehet bele a többi hozzávalóval együtt, nem kell kiengedni. Ha friss a spenót, akkor azt csak a végén szoktam hozzáforgatni, amikor elkészült az étel, leveszem a tűzhelyről, befedem fedővel néhány percre és ez a hő pont elég neki.

Tálalás előtt meglocsolom a frissen facsart citromlével.

 

Elkészítési idő: 40 perc