Sajtos fokhagymás fátyolkenyér

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 6 g tengeri só
  • 90 g langyos tej
  • 6 g instant száraz élesztő
  • 10 g kristálycukor
  • 40 g tejföl
  • 1 tojás
  • 20 g Ammerländer vaj

A fokhagymás vajhoz: 

  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csipet só és bors
  • 70 g Ammerländer vaj
  • 1,5 ek friss, aprított petrezselyem

18 dkg Ammerländer trappista sajt

1 tojás + 1 ek víz

Elkészítés:

A langyos tejhez adok egy kávéskanál kristálycukrot és elkeverem benne a szárított élesztőt. Félreteszem és hagyom felfutni.

A lisztet elkeverem a sóval, hozzáadom a maradék kristálycukrot, a tojást, a tejfölt és a puha vajat is. Elkezdem összedolgozni, majd jöhet hozzá a felfuttatott élesztős tej is.

Alaposan kidolgozom, majd meleg helyen duplájára kelesztem, körülbelül 1 óra alatt.

A fokhagyma tetejét levágom, meglocsolom az olívaolajjal, sózom, borsozom és 200 fokon kb. 35 perc alatt készre sütöm.

A fokhagymás vajhoz a vajat sózom, hozzáadom az aprított petrezselymet, majd belenyomom a megsült fokhagymát és alaposan kikeverem.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a fokhagymás vajjal és megszórom reszelt trappista sajttal. Nagyobb négyzeteket vágok belőle, ami belefér majd a kenyérformába és rétegezni kezdem, mint a fátyol kalácsot, majd a kenyérformába rendezem. Letakarva még 10 percig pihentetem, ezután lekenem 1 tojás és 1 ek víz keverékével és 180 fokon 35 perc alatt aranybarnára sütöm.

A sütési idő készülékenként változhat és függ a kenyérforma nagyságától is.

Elkészítési idő: 20 perc + kelesztési idő + sütési idő