Tepsis csülök vele sült burgonyával

A legtöbb csülök receptem szerint a csülköt egy fűszeres páclében elő szoktam főzni, így biztosan nagyon finom ízes és szaftos lesz.

Jó ideje készülök már, úgy készíteni csülköt, hogy egyből a tepsibe menjen és ne keljen előfőzni… ez most egy ilyen recept lesz. Szuper egyszerű elkészíteni és nagyon finom, azt most nem tudom írni, hogy gyorsan megvan, mert jelen esetben ez most nem a tőlünk megszokott rapid recept, de az biztos, hogy megírni rászánni az időt, mert nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csontozott csülök
  • 3 csapott tk só
  • 2 tk szárított, morzsolt majoranna
  • 2 tk őrölt fűszerkömény
  • 1 dl olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg friss torma
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 dl GÖSSER Premium világos sör
  • Ízlés szerint frissen őrölt tarka bors

A burgonyához:

  • 1,5 kg sütni való burgonya
  • 0,5 dl olaj
  • 2 csapott tk só
  • Ízlés szerint frissen őrölt tarka bors

Elkészítés:

A sóhoz adom a borsot, a majorannát, az őrölt fűszerköményt, az olajat, a zúzott fokhagymát, a nagy lyukú sajtreszelőn lereszelt tormát és alaposan összekeverem.

A csülök bőrös felét 3-4 helyen bemetszem, bedörzsölöm sóval, majd a húsos részt is bevagdosom néhány helyen, hogy jobban átjárják a fűszerek és könnyebben megpuhuljon.

Az előkészített csülkök húsos felét bedörzsölöm a fűszeres páccal, egy hőálló tálba teszem bőrös felükkel lefele, a tetejére pakolom a kb ujjnyi vastagra karikázott lila hagymát, meglocsolom a sörrel, befedem egy benedvesített sütőpapírral és 200 fokon 60-70 percet sütöm, amíg megpuhul.

A burgonyát meghámozom, tetszőlegesen felaprítom, sózom, borsozom, meglocsolom az olajjal és összeforgatom.

Az elősütés után a csülköket megforgatom, hogy a bőrös felük felfelé legyen, mellépakolom a burgonyát, befedem egy új, benedvesített sütőpapírral és további 60-70 perc alatt készre sütöm.

A sütési idő készülékenként változhat és függ a hús méretétől is. én azért szeretem ezt a nedves sütőpapírt mert így nekem tökéletesre sül, nem kell külön párolni, majd még rápirítani.

Ízlés szerint friss salátával, savanyúsággal kínálom.

 

Elkészítési idő: 15 perc + sütési idő