Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 45 dkg liszt
- 10 dkg Ammerländer márkázott vaj
- 2 tk só
A töltelékhez:
- 3 főtt tojás
- 10 dkg sonka
- 12 dkg Ammerländer trappista sajt
- 1 tk mustár
- 16 dkg majonézes torma
- Ízlés szerint só, frissen őrölt tarkabors
- 1 tojás
Elkészítés:
A tejet meglangyosítom, elkeverek benne egy tk cukrot, egy tk lisztet, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
A lisztet elkeverem a sóval, hozzáadom a tojássárgát, az egész tojást, a felfuttatott élesztőt, elkezdem kidolgozni és mikor már majdnem kész, beleöntöm a puha vajat és szép hólyagosra kidolgozom a tésztát…kendővel letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztem (45-50 perc).
A főtt tojásokat és a sonkát apró kockákra vágom, a sajtot lereszelem, majd jól összekeverem a majonézes tormával és a mustárral. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítem.
Mikor a tészta megkelt a tésztát lisztezett deszkára borítom, átgyúrom és 3-4 mm vastagra nyújtom, megkenem a tormás, sonkás töltelékkel, feltekerem, majd hosszába egy éles késsel kettévágom – és keresztezve összefonom a két tésztarészt, majd vajjal kikent formába teszem – én püspökkenyér formába szoktam sütni-
Ismét letakarom egy kendővel és újra megkelesztem (30-35 perc).
Mikor szép magasra kelt a tésztám és már teljesen kitölti a formát, lekenem egy felvert tojással és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöm. A sütési idő, sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát.
A sütő aljába, egy tűzálló tálba vizet teszek, ez a gőz jót tesz a kelt tésztának, illetve ha nagyon barnulna a teteje, fedjük be alufóliával és így süssük tovább.