Húsvéti babka

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg Ammerländer márkázott vaj
  • 2 tk só

 

A töltelékhez:

  • 3 főtt tojás
  • 10 dkg sonka
  • 12 dkg Ammerländer trappista sajt
  • 1 tk mustár
  • 16 dkg majonézes torma
  • Ízlés szerint só, frissen őrölt tarkabors

 

  • 1 tojás

Elkészítés:

A tejet meglangyosítom, elkeverek benne egy tk cukrot, egy tk lisztet, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

A lisztet elkeverem a sóval, hozzáadom a tojássárgát, az egész tojást, a felfuttatott élesztőt, elkezdem kidolgozni és mikor már majdnem kész, beleöntöm a puha vajat és szép hólyagosra kidolgozom a tésztát…kendővel letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztem (45-50 perc).

A főtt tojásokat és a sonkát apró kockákra vágom, a sajtot lereszelem, majd jól összekeverem a majonézes tormával és a mustárral. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítem. 

Mikor a tészta megkelt a tésztát lisztezett deszkára borítom, átgyúrom és 3-4 mm vastagra nyújtom, megkenem a tormás, sonkás töltelékkel, feltekerem, majd hosszába egy éles késsel kettévágom – és keresztezve összefonom a két tésztarészt, majd vajjal kikent formába teszem – én püspökkenyér formába szoktam sütni-

Ismét letakarom egy kendővel és újra megkelesztem (30-35 perc).

Mikor szép magasra kelt a tésztám és már teljesen kitölti a formát, lekenem egy felvert tojással és  175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöm. A sütési idő, sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát. 

A sütő aljába, egy tűzálló tálba vizet teszek, ez a gőz jót tesz a kelt tésztának, illetve ha nagyon barnulna a teteje, fedjük be alufóliával és így süssük tovább.

Elkészítési idő: 2 óra