Harcsapaprikás

Nagyon szeretem a harcsapaprikást és már nagyon régen készítettem, úghogy már pont itt volt az ideje. Nyilván nagyon finom szalonnával alápirítva, lecsós alappal, de én most egy natúrabb, de mégis nagyon ízes receptet hozok nektek, ez nálam a gyors verzió, amikor időszűkében vagyok, de finomat szeretnék enni.

Hozzávalók:

  • 80 dkg afrikai harcsafilé
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 tk édes anna darált édespaprikakrém
  • 1 tk édes fűszerpaprika
  • 1 tk füstölt fűszerpaprika
  • 1 mk őrölt fűszerkömény
  • 2 tk szárított fokhagymapor
  • 2 tk morzsolt majoranna
  • 3 dl tejföl
  • Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors

Elkészítés:

A harcsafilét kb. 3 ujjnyi széles szeletekre vágom, sózom, borsozom.

Egy serpenyőben kevés, tetszőleges zsiradékot hevítek és a halszeletek mindkét odalát szép pirosra sütöm rajta majd tányérra szedem. Nem kell sok zsiradék, csak egy kevéske, hogy ne tapadjon le.

A visszamaradt zsiradékon (ha szükséges teszek még hozzá) megdinsztelem a finomra vágott lilahagymát, majd lehúzom a tűzhelyről, hozzáadom a paradicsompürét, a paprikakrémet, a fűszereket, sózom, borsozom, visszateszem a tűzhelyre és néhány keverésnyit együtt pirítom, amíg elkezdenek illatozni a fűszerek, de csak óvatosan, ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.

Felöntöm kevés vízzel, felforralom, visszateszem bele az elősütött halszeleteket, öntök még annyi vizet, hogy majdnem ellepje és fedő alatt, takarék hőmérsékleten forrástól számított 12-15 perc alatt puhára főzöm.

Amikor a halszeletek megpuhultak és a szaft is besűrűsödött, a halat tálaló tálba szedem. A szafthoz hozzákeverem a tejfölt, néhány percig gyakori kevergetés mellett forralom és ha elérte a kellő sűrűséget a kiszedett halra öntöm.

Ízlés szerint friss kapros galuskával, vagy túróscsuszával kínálom, de egy sima főtt tésztával vagy párolt rizzsel is nagyon finom.

Elkészítési idő: 35 perc

Kedvenc termékeink