Nagyi féle kakaós kalács

Amikor gyerek voltam, ez volt az egyik kedvenc sütim. Töltötte a nagyi minden féle jóval, de mágis mindig a kakaós fogyott el először…igazi pihe puha sütemény, amit lehetetlenség abba hagyni.

Előre szólok, hogy jó lesz, ha rögtön dupla adag készül belőle!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 16 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 6 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 8 ek cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek cukor
  • 8 dkg olvasztott vaj

A kenéshez:

  • 1 ek tejföl
  • 1 ek víz

Elkészítés:

A langyos tejbe elkeverek egy tk cukrot, egy tk lisztet, belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom, majd a többi hozzávalóval, alaposan kidolgozom.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.

Mikor megkelt, két részre osztom, ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem az olvasztott vaj felével, megszórom a fele mennyiségű kakaóporral, a fele mennyiségű cukorral, feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és ugyan ezt a folyamatot megismétlem a másik felével is.

Kb. 20 perc alatt ismét megkelesztem a tekercseket, megkenem a vízzel elkevert tejföllel és 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 35 perc alatt készre sütöm.

A sütési idő, sütőnként változhat.

 

Elkészítési idő: 90 perc

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.