Nutellás-diós babka I Napi Sutyorgó recept ‘19.04.04.

Sutyorgó napi recept ismét egy nagyon finom édesség, amit Ivettnek köszünhetünk.

Hozzávalók:

A tésztához:
* 550 g liszt
* 2 tojás
* 2 tojássárgája
* 25 g friss élesztő (fél csomag) vagy 1 csomag (7 g) szárított
* 200 ml langyos tej
* 50 g cukor
* 1 csipet só
* 60 g olvasztott vaj

Töltelék:
* Nutella (ízlés szerint)
* Dió

A kenéséhez:
* 1 db tojás

Elkészítés:

Futtasd fel a 25g friss élesztőt (vagy 7g porélesztőt) 1dl langyos tejben, 1tk cukorral és 1ek liszttel.

Keverj össze 550g lisztet, 2 tojást és 2 extra tojássárgáját a felfuttatott élesztővel, a maradék 1dl tejjel, 50g cukorral, csipet sóval és 60g olvasztott vajjal egy nagy tálban.

Dagaszd a tésztát legalább 10 percig, amíg egészen sima nem lesz. (Puha, lágy tésztát kell kapnod, amiből könnyű egy nagy gombócot formázni és nem ragad a tálhoz.)

Tedd enyhén lisztezett edénybe, szórj egy kis lisztet a tetejére és hagyd letakarva 1 órát kelni.

Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz ki egy tepsit.

Oszd 3 felé a tésztát és lisztezett deszkán nyújtsd ki egyenként őket olyan hosszúra, mint a tepsid, és kb. 20 cm szélesre (vékony lesz).

Kend meg egyenként ízlés szerint Nutellával, szórd meg apróra vágott dióval, és tekerd fel hosszában. Vágd ketté hosszanti irányban és fond őket kettes fonásba. (Így is hagyhatod, vagy tortaformába teheted, úgy kör alakú lesz, mint az enyém – 3 db babkát fogsz kapni.)

Tedd a kalácsokat óvatosan a tepsibe, és letakarva pihentesd 25 percig.

Egy felvert tojással kend meg a tetejüket.

Tedd sütőbe és süsd aranysárgára kb. 25 perc alatt.

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.