Nudli a nagy kedvenc, meg a szilvás gombóc és a túrós, mindig az ami éppen előttem van!
Prézlivel vagy mákkal szórva, töltve vagy sem…mindegy csak jó sok legyen.
Most a nudli alapreceptjét hoztam, ezt úgy töltitek, variáljátok, ahogy szeretnétek.
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 2 tk zsír
- 28 dkg liszt
- 1 tojás
- csipet só
Elkészítés:
A burgonyát meghámozom, kockára vágom és enyhén sós vízbe megfőzöm, majd leszűröm, összetöröm és kihűtöm.
Amikor meghűlt hozzáadom a zsírt, a lisztet, a tojást, csipet sót, kidolgozom a tésztát majd ujjnyi rudakat sodrok és tetszőleges méretűre aprítom.
Vizet forralok kevés sóval és egy picike olajjal (hogy ne ragadjanak össze), mikor már forr beleteszem a nudlit. Mikor feljönnek a víz tetejére még egy-két percet főzöm, majd leszűröm.
Ízlés szerint vajon pirított prézlibe, darált mákba, -mandulába, -dióba forgatom, de meg is tölthetem kifőzés előtt.
A hozzáadott liszt mennyisége nagyban függ a krumpli fajtájától, közepesen kemény állagú tésztára törgedjünk, ami nem kemény, de még jól formázható.
Elkészítési idő: 45 perc
