fbpx

Túrós béles

Túrós béles, lekváros bukta, kakaós csiga, pudingos táska, kakaós kalács…mind-mind gyerekkorom nagy kedvencei. Nem mondom, hogy gyakran készítek, de mindegyikhez van egy-egy jól bevált receptem, ami biztos, hogy mindig jól sikerül.

A felsoroltak közül már többet megosztottam Veletek…most a soron következő a túrós béles. Süssétek!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • citromhéj

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 2 ek cukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 2 ek búzadara
  • 1 tojás
  • ízlés szerint mazsola

+ 1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverek egy mokkás kanál cukrot, bele morzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

A liszthez hozzá adom a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a tojássárgáját, a citromhéjat, a felfuttatott élesztőt és alaposan kidolgozom a tésztát.

Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztem (kb. 40-50 perc).

A túrót villával összetöröm, hozzá adom a búzadarát, a tojássárgáját, a kemény habbá vert tojásfehérjét, a cukrot, a mazsolát (jó ha 10-15 perccel előtte langyos vízbe áztatjuk) és összekeverem.

A megkelt tésztát, lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagságúra nyújtom, négyzetekre vágom, beletöltöm a tölteléket és a négy sarkát felhúzva a tetején összecsípem.

Kivajazott, tűzálló tálba teszem, megkenem felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt készre sütöm.

Ízlés szerint, procukorral megszórva kínálom.

 

Elkészítési idő: 60 perc

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

SimplePay vásárlói tájékoztató