Nudli a nagy kedvenc, meg a szilvás gombóc és a túrós, mindig az ami éppen előttem van!
Prézlivel vagy mákkal szórva, töltve vagy sem…mindegy csak jó sok legyen.
Most a tészta alapreceptjét hoztam, ezt úgy töltitek, formázzátok, variáljátok, ahogy szeretnétek.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 4 dkg vaj/zsír/kókuszzsír
- 28 dkg liszt
- 1 tojás
- csipet só
Elkészítés:
A burgonyát meghámozom, kockára vágom és enyhén sós vízbe megfőzöm, majd leszűröm, összetöröm és kihűtöm.
Amikor meghűlt hozzáadom a zsírt, a lisztet, a tojást, csipet sót, kidolgozom a tésztát majd ujjnyi rudakat sodrok és tetszőleges méretűre aprítom vagy ha gombóc készül akkor golyót formálok, amit kilapítok, megtöltöm az éppen kívánt belevalóval, a széleit felhajtom és újra golyózom.
Vizet forralok kevés sóval és egy picike olajjal (hogy ne ragadjanak össze), mikor már forr beleteszem a nudlit/gombócot. Mikor feljönnek a víz tetejére még egy-két percet főzöm, majd leszűröm.
Ízlés szerint vajon pirított prézlibe, darált mákba, -mandulába, -dióba forgatom.
A hozzáadott liszt mennyisége nagyban függ a krumpli fajtájától, közepesen kemény állagú tésztára törgekjünk, ami nem kemény, de még jól formázható.