fbpx

Gyökérkenyér

Régóta készülök már gyökérkenyeret készíteni és tegnap ennek jött el a napja.

A héja isteni ropogós lett, a belseje puha és tuganyos, isteni finom, a jövőben biztos gyakran fogom készíteni. Este összekeverem, beteszem a hűtőbe és reggel készülhet a finomság.

Hozzávalók:

  • 35 dkg fehérliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 12 g só
  • 4 dl langyos víz
  • 10 g cukor
  • 3,5 g porélesztő

Elkészítés:

A leírt mennyiségből 2 db 40 dkg-os kenyér készül.

A langyos vízben elkeverem a cukrot, az élesztőt és a sóval összekevert lisztekhez öntöm, fakanállal alaposan kikeverem.

Egy tálat kikenek olívaolajjal, beleteszem a tésztát, befedem és 12 órára hűtőbe teszem.

A pihenőidő végén lisztezett deszkára borítom és (mint a rétest) széthúzgálom, kb, ujjnyi vastagra, majd összehajtogatom és letakarva 20 percet pihentetem.

Ezt a folyamatot még kétszer megismétlem – közben bőven lisztezem alatta és a tetejét is – és a harmadik hajtogatás után hosszában ketté vágom, megtekerem és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsire teszem.

200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 40–45 perc alatt készre sütöm.

Az sütő aljába, egy hőálló tálba vizet teszek és az első húsz percben úgy sütöm, hogy párologjon, majd kiveszem és enélkül folytatom további 20-25 percig a sütést.

 

Elkészítési idő: 10 perc + kelesztés + sütési idő

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

SimplePay vásárlói tájékoztató

Gyűjtsd egy helyen kedvenc desszertjeidet!

csak 2.190 Ft