Ki emlékszik erre a finomságra és a kérdés, hogy ki szereti?
Ezer éve nem ettem, pedig régen nagy kedvenc volt és a nagy ötletelésbe,hogy milyen receptet hozzak Nektek, amivel a kedvetekben tudok járni, jött a válasz, hogy PACSNIT!
Remélem sikerül örömet szereznem vele és sokan elkészítitek!
…és aki még nem kóstolta ezt a finomságot, percet ne habozzon, mert kár kihagyni!
Hozzávalók – 10 darabhoz- :
- 21 dkg liszt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 2 g só
- 1+5 dkg vaj
- 2 dkg cukor
- 1,5 dl tej
Elkészítés:
A +5 dkg vajat beteszem a fagyasztóba!
A langyos tejbe elkeverek egy-egy teáskanál cukrot és lisztet, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
Mikor az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval együtt összegyúrom, alaposan kidolgozom a tésztát és lefedve duplájára kelesztem (kb. 30 perc).
Ha a tésztám megkelt, lisztezett deszkára borítom, amennyire tudom széthúzgálom, mint a rétes tésztát és ráreszelem a lefagyasztott vaj harmadát, összehajtogatom a tésztát, letakarom és 15 percet pihentetem. Ezt a folyamatot még kétszer megismétlem.
A haramdik pihentetés után 10 részre szaggatom és golyókat formázok, ismét letakarom és újabb 15 percet pihentetem.
A golyókat ellapítgatom, hosszában széthúzom és sütőpapírral bélelt tepsire teszem a pacsnikat, újabb 10-15 perc pihentetés, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra, légkeveréses fokozaton és az aljába, egy tűzálló tálba vizet teszek, hogy majd sütés közben párologjon.
Amikor utolsó pihenőidő lejárt, vizes ecsettel átkenem a pacsnikat és 12-15 perc alatt készre sütöm.
A sütési idő sütőnként és a tészta méretétől függően változhat, süssük őket szép pirosra.
Elkészítési idő: 10 perc + pihentetés + sütési idő
