fbpx

Slanac – albán sósrúd –

Ha szeretnéd a receptjeidet egy helyre gyűjteni, rendeld meg most Receptgyűjtönket és hét végén már jegyzetelhetsz is bele! ITT!

Teljes mámorban vagyok, az elmúlt napokban kapott rengeteg üzenettől, fényképtől, viszajelzéstől, hogy milyen sokan kipróbáltátok a szódabikarbónás cipót, a vajas kiflit, a tejfölös fánkot csak, hogy a legutóbbiakat említsem. Rengeteg GastroHobbi recept készült az elmúlt napokban és ez nekem nagy öröm, köszönöm Nektek.

Most pedig már érkezik is a legújabb finomság, remélem ez is sokatoknál elkészül.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 125 ml tej
  • 1 tk cukor
  • 12,5 g élesztő
  • 10 g só
  • 25 g étolaj
  • 5 dkg tejföl

A tetejére:

  • 5 ek víz
  • 2 ek liszt
  • 25 g só

Ha mostanában sokat sütsz és szeretnél egy több funkciós, praktikus konyhai mérleget, nézd meg ITT amit én használok!

Elkészítés:

A langyos tejbe belekeverem az egy tk cukrot, egy tk lisztet, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

A lisztet elkeverem a sóval, hozzáadom az olajat, a tejfölt,a felfutott élesztőt, alaposan kidolgozom a tésztát és lefedve, meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 30 perc).

Lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát, nyolc részre osztom, cipókat formálok, majd ismét letakarom és további 20 percet pihentetem.

A megdúzzadt cipókat ovális alakban, vékonyra nyújtom, szorosan feltekerem, majd megsodrom és sütőpapírral bélelt gáztepsire teszem. A hosszúsága picit kissebb legyen legyen mint a tepsi.

Kettesével párosítom a rudakat. Egy vizes ecsettel leseprem róla a lisztet, vigyázva, hogy ne nedvesedjen át nagyon a tészta, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 15 percet sütöm.

Amíg sül, a lisztet, vizet, sót kikeverem és a sütési idő lejárta után egy kanállal rácsapkodom és visszadugom a sütőbe 5-10 percre. A sütési idő, sütőnként változhat, szép pirosra süssük őket!

 

Elkészítési idő: 10 perc + 50 perc kelesztés + 25 perc sütés

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük