fbpx

Fonott foszlós briós

A briós gyerekkorom nagy kedvence, imádtam ahogy a cukor megpirult, aztán pedig ropogott. Sok-sok receptet kipróbáltam az elmúlt időszakban és kísérleteztem, hogy hogyan tudnék igazán finom brióst készíteni és mivel ezzel már nagyon meg vagyok elégedve, gyorsan hozom Nektek is, hogy Ti is süssétek!

Igazi könnyed, tészta, finom pirult cukor, foszlós belső…már csak egy pohár kakaó kell és kész is a tökéletes uzsonna…

…aztán meg lehet firkantani a RECEPTGYŰJTŐBE!

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 8 dkg vaj
  • + 1 tojás a kenéshez
  • ízlés szerint cukor és szemes mák a szórához

Elkészítés:

A langyos tejbe elkeverek egy tk lisztet, egy tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfuti.

A lisztet tálba teszem, hozzáadom a sót, a tojást, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, majd elkezdem összedagasztani.

Mikor a tészta már összeállt, hozzáöntöm a megolvasztott vajat és alaposan kidolgozom a tésztát. A dagasztás az egyik kulcs ahhoz, hogy finom, puha leszen az elkészült briósunk, így ne sajnáljuk rá az időt!

Amikor kész, kendővel letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem (45-50 perc).

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, nyolc részre osztom , cipót formálok belőle, majd letakarom és 20 percet pihentetem!

…és jöhet a formázás (oldalt a fotó), kisodrom a bucit ujjnyi vastagra, kettévágom, a függőleges alul, közepénél ráteszem vízszintesen a másikat. A felső függőlegest lehajtom a vízszintesre, majd a bal alsót áthajtom a jobboldalin.

A jobb vízszintes szálat, a bal alsóhoz fogom, a bal felső szálat alulról a jobb alsóhoz.

Összefogjuk a két alsót és alulról aláhajtjuk, így formázzuk a brióst. A megformázott kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megkenem felvert tojással és meleg helyen 20 percet pihentetetem, majd ismét lekenem, megszórom cukorral, mákkal és 175 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 20-25 perc alatt készre sütöm.

Sütő aljába, hőálló tálba vizet teszek, hogy sütés közben párologjon.

Rácsra szedve hagyom kihűlni.

 

 

 

Elkészítési idő: 15 perc + kelesztés + pihentetés + sütési idő

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

SimplePay vásárlói tájékoztató

Gyűjtsd egy helyen kedvenc desszertjeidet!

csak 2.190 Ft