Paraszt vekni

Ez egy nagyon jó kis recept! Süssétek, rögtön dupla adaggal, mert a feltüntetett mennyiségek egy fél kilós veknihez elegendőek, csak mi kevés kenyeret eszünk ezért csak ilyen kicsit sütöttem.

Isteni puha, tökéletes a héja, sokáig finomítottam a rceptet, de szerintem most ez a legjobb kenyér recept az oldalon.

Ha szereted az egyszerűen, finomat recepteket, Neked is kötelező olvasmány a két GastroHobbi könyv! Sok-sok kipróbált recepttel! ITT!

Hozzávalók – 50 dkg-s veknihez -:

  • 375 g kenyér- vagy finomliszt
  • 18 g vaj
  • 1 tk só
  • 4 g szárított élesztő
  • 225 ml meleg víz
  • olaj a kenéshez

Elkészítés:

A vajat elmorzsolom a liszttel, majd hozáadom a többi hozzávalót és alaposan kidagasztom. Ez az egyik legfontosabb momentum, így ne spóroljunk az idővel vagy használjunk dagasztó gépet.

Amikor már szép sima a tészta kiolajozott tálba teszem, befedem egy beolajozott folpackkal és meleg helyen 1,5 órát kelesztem.

…én be szoktam kapcsolni a sütőt légkeveréses fokozaton 50 fokra és így kelesztem.

Amikor megkelt lisztezett deszkán alaposan kinyomkodom belőle a levegőt, majd formázom és kiolajozott formába teszem. Úgy formázom, hogy a széleit alá hajtogatom, hogy a teteje szép sima legyen.

Ismét befedem az olajozott folpackkal és további fél órát kelesztem, majd felkapcsolom a hőfokot légkeverésnél 210 fokra, alsó-felső sütésnél 230 fokra.

Amikor a sütő felmelegedett, leveszem a folpackot, megszórom a tetejét liszttel és 25-30 perc alatt készre sütöm. A sütő aljába, hőálló tálba vizet teszek, hogy sütés közben párologjon.

Rácson hagyom kihülni.

Elkészítési idő: 15 perc + sütési- és kelesztési idő

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.