Ez egy nagyon jó kis recept! Süssétek, rögtön dupla adaggal, mert a feltüntetett mennyiségek egy fél kilós veknihez elegendőek, csak mi kevés kenyeret eszünk ezért csak ilyen kicsit sütöttem.
Isteni puha, tökéletes a héja, sokáig finomítottam a rceptet, de szerintem most ez a legjobb kenyér recept az oldalon.
Ha szereted az egyszerűen, finomat recepteket, Neked is kötelező olvasmány a két GastroHobbi könyv! Sok-sok kipróbált recepttel! ITT!
Hozzávalók – 50 dkg-s veknihez -:
- 375 g kenyér- vagy finomliszt
- 18 g vaj
- 1 tk só
- 4 g szárított élesztő
- 225 ml meleg víz
- olaj a kenéshez
Elkészítés:
A vajat elmorzsolom a liszttel, majd hozáadom a többi hozzávalót és alaposan kidagasztom. Ez az egyik legfontosabb momentum, így ne spóroljunk az idővel vagy használjunk dagasztó gépet.
Amikor már szép sima a tészta kiolajozott tálba teszem, befedem egy beolajozott folpackkal és meleg helyen 1,5 órát kelesztem.
…én be szoktam kapcsolni a sütőt légkeveréses fokozaton 50 fokra és így kelesztem.
Amikor megkelt lisztezett deszkán alaposan kinyomkodom belőle a levegőt, majd formázom és kiolajozott formába teszem. Úgy formázom, hogy a széleit alá hajtogatom, hogy a teteje szép sima legyen.
Ismét befedem az olajozott folpackkal és további fél órát kelesztem, majd felkapcsolom a hőfokot légkeverésnél 210 fokra, alsó-felső sütésnél 230 fokra.
Amikor a sütő felmelegedett, leveszem a folpackot, megszórom a tetejét liszttel és 25-30 perc alatt készre sütöm. A sütő aljába, hőálló tálba vizet teszek, hogy sütés közben párologjon.
Rácson hagyom kihülni.
Elkészítési idő: 15 perc + sütési- és kelesztési idő
