Kapros Rögös túrós kenyérlángos

Hozzávalók:

  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 1 tk liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl olaj
  • 12 g só
  • 10 dkg Rögös túró
A feltéthez:
  • 20 dkg Rögös túró
  • 20 dkg tejföl
  • ízlés szerint só, bors
  • friss, aprított kapor
  • lilahagyma
  • 30 dkg kolozsvári szalonna

Elkészítés:

A vízben elkeverek egy teáskanál cukrot és egy teáskanál lisztet. Hozzáadom a morzsolt friss élesztőt és hagyom felfutni.
A felfutott élesztőt a liszthez öntöm, hozzáadom az olajat, tejet, sót és a Rögös túrót. Alaposan kidolgozom a tésztát és egy konyharuhával lefedve kb 1 órán át kelesztem.
Amikor a tészta megkelt, átgyúrom és 4 részre osztom. A kis gombócokat oválisra terítem, megszurkálom villával sütés előtt és 200 fokon kb 15-20 perc alatt készre sütöm a lepényeket.
A Rögös túrót összekeverem a tejföllel, sózom, borsozom. A kolozsvári szalonnát tetszőleges méretűre vágom és lepirítom.
A megsült lepényeket megkenem a tejfölös Rögös túróval, megszórom kaporral, aprított lilahagymával, valamint a pirított szalonnával.

Elkészítési idő: 50 perc + kelesztési idő