Ünnepi csirke sóágyon sütve, majonézes burgonyasalátával

🌿 Hozzávalók:

  • 1 egész konyhakész csirke
  • 1 dl 🫒 MONINI olívaolaj
  • 2 tk 🌈 őrölt tarka bors
  • 2 tk 🌿 szárított rozmaring
  • 2 tk 🧄 fokhagymapor
  • fél 🍋 citrom leve
  • 1,3 kg 🧂 só

🥔 A salátához:

  • 1 kg burgonya, hámozva és felkockázva
  • 35 dkg 🍚 majonéz
  • 40 dkg 🥛 tejföl
  • 1 tk 🍯 mustár
  • fél 🍋 citrom frissen facsart leve
  • 1 🧅 fej lilahagyma
  • Ízlés szerint 🧂 só és őrölt fehérbors

🍲 Elkészítés:

  • 1. A páchoz összekeverem a fűszereket az 🫒 olívaolajjal és ezzel jól bekenem az egész csirkét.
  • 2. Egy tepsibe szórom a 🧂 sót, majd erre fektetem a bepácolt csirkét. 180°C-on kb. 80 perc alatt készre sütöm. Sütés közben figyeljük a csirkét, ha szükséges forgassuk meg.
  • 3. A 🥔 burgonyasalátához a meghámozott, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzöm, majd leszűröm és hagyom kihűlni.
  • 4. A 🍚 majonézhez adom a 🥛 tejfölt, a 🍯 mustárt, a 🍋 citromlevet, fűszerezem, alaposan kikeverem, majd belekeverem a lecsepegtetett, kihűlt burgonyát. A hajszálvékonyra vágott 🧅 lilahagymát óvatosan belekeverem és hűtőbe teszem.
  • 5. Ízlés szerint frissen aprított 🌱 petrezselyemzölddel kínálom.

 

🕰️ Elkészítési idő: 20 perc + sütési idő