Fűszeres sajtos lepény

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 2 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2 ek olívaolaj
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk só

Fűszervajhoz:

  • 8 dkg Ammerländer puha vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • ½ tk só
  • ½ tk fekete bors
  • ½ tk fűszerpaprika – lehet füstölt is –
  • 1 ek finomra vágott petrezselyemzöld
  • Ízlés szerint cayenne bors – elhagyható –

Szóráshoz:

  • 25 dkg reszelt Ammerländer trappista sajt 
  • ½ tk szárított oregano és ízlés szerint cayenne bors

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverek egy tk cukrot, egy tk lisztet belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.

A lisztet elkeverem a sóval, hozzáöntöm az olajat, majd a felfuttatott élesztős tejet és alaposan kidagasztom. Letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.

A fűszeres vajhoz a puha vajat összekeverem a fűszerekkel, az olajjal, az aprított fokhagymával és a petrezselyemmel.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra teszem és 4 tésztagolyóra osztom. A tésztagolyókból lepényeket formázok, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket.

Lekenem mindet a fűszeres vajjal, megszórom a reszelt sajttal, majd meghintem ízlés szerint szárított oregánóval és egy kis cayenne borssal.

A lepényeket 220 fokra előmelegített sütőben 13 perc alatt szép pirosra sütöm.

A sütési idő sütőnként változhat és függ a lepények méretétől is.

 

Elkészítési idő: 15 perc + kelesztési idő + sütési idő