Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 1 dkg friss élesztő
- 2 ek olívaolaj
- 30 dkg liszt
- 1 tk só
Fűszervajhoz:
- 8 dkg Ammerländer puha vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- ½ tk só
- ½ tk fekete bors
- ½ tk fűszerpaprika – lehet füstölt is –
- 1 ek finomra vágott petrezselyemzöld
- Ízlés szerint cayenne bors – elhagyható –
Szóráshoz:
- 25 dkg reszelt Ammerländer trappista sajt
- ½ tk szárított oregano és ízlés szerint cayenne bors
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverek egy tk cukrot, egy tk lisztet belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
A lisztet elkeverem a sóval, hozzáöntöm az olajat, majd a felfuttatott élesztős tejet és alaposan kidagasztom. Letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.
A fűszeres vajhoz a puha vajat összekeverem a fűszerekkel, az olajjal, az aprított fokhagymával és a petrezselyemmel.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra teszem és 4 tésztagolyóra osztom. A tésztagolyókból lepényeket formázok, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket.
Lekenem mindet a fűszeres vajjal, megszórom a reszelt sajttal, majd meghintem ízlés szerint szárított oregánóval és egy kis cayenne borssal.
A lepényeket 220 fokra előmelegített sütőben 13 perc alatt szép pirosra sütöm.
A sütési idő sütőnként változhat és függ a lepények méretétől is.