Pille könnyű aranygaluska

Az aranygaluskát sokszor a sütemények királynőjének mondják, az én Nagyikám pedig az aranygaluska királynője és most mutatom Nektek az ő receptjét.

Mivel a dióra allergiás vagyok, így én mákosan szoktam csinálni, de most volt még egy csavar, kevésnek bizonyult a mák, így rögtönöztem és elő került a kókuszreszelék… isteni finom lett, így jó szívvel ajánlom Nektek is kipróbálásra.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (a gm verzió 45 dkg Schar c mix lisztből készül)
  • 25 g élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 8 dkg vaj
  • csipet só
  • ízlés szerint reszelt citrom héj

Rétegekhez:

  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 5 ek kristálycukor
  • 20 dkg mák, kókusz, őrölt mandula, mogyoró, dió

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverek egy tk cukrot, egy tk lisztet, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.

A lisztet leszitálom, hozzáadom a tojás sárgákat, a cukrot, az olvasztott vajat, a csipet sót, a citrom héjat, az élesztős tejet és alaposan kidolgozom, majd konyharuhával letakarva, duplájára kelesztem.

Egy tortaformát, vajazok, lisztezek. A mákot/kókuszt/mandulát/diót/mogyorót elkeverem a cukorral, a vajat megolvasztom.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, kiszaggatom. A korongokat megforgatom a vajban, majd a cukros darálmányban és a formába pakolom, nem közvetlenül egymás mellé, mert még kelni fog.

A forma méretétől függően, 2-3 réteg lesz. Ismét letakarom és megint megkelsztem.

170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 30-35 perc alatt készre sütöm! A sütési idő, sütőnként változhat. én egy tálba, szoktam vizet tenni a sütő aljába,mert a kelt tésztának jót tesz a gőz sütés közben.

Ízlés szerint vanília- vagy borsodóval, esetleg vanília pudinggal kínálom.

én megmondom őszintén, lusta fajzat lévén, hígabbra főtt vanília pudingot készítetem hozzá! (6 dl tej + 1 csomag vaníliás pudingpor + 3 ek cukor)

Elkészítési idő: 2 óra

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.