Ez az a finomság, amit töménytelen mennyiségben tudok enni és ami miatt negyon szeretnék egy sparheltot, hogy annak a tetején tudjam sütögetni…nah talán majd egyszer, addig is marad a serpenyő.
Maradék kromplipüré felhasználására is remek ötlet!
Ami a feltéteket illeti, mehet rá bármi, de nekem ez a tejfölös, szalonnás, lilahagymás verzió a favorit.
Hozzávalók:
- 1 kg GoldenBurg burgonya
- 2 ek vaj
- 1 tojássárgája
- liszt amennyit felvesz
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A burgonyát meghámozom, kockára vágom és enyhén sós vízben puhára főzöm, majd mikor elkészült leöntöm a főzővizet, rádobom a vajat, alaposan összetöröm és hagyom hűlni.
Amikor kihűlt, hozzáadom a tojássárgáját, sót és annyi lisztet amivel könnyen kezelhető, de nem ragadós tésztát kapok. Liszt mennyiséget azért nem tudok írni, mert erősen krumpli függő.
A tésztát egyenlő részekre osztom, tetszőleges méretű lepényekre formázom és olajjal kikent, forró serpenyőben, mind a két oldalát megsütöm. Oldalanként kb. 3-3 perc.
Tejföllel megkenve, pirított szalonna kockákkal, lilahagymával, ízlés szerint csípőspaprikával kínálom.