Krumplilepény

Ez az a finomság, amit töménytelen mennyiségben tudok enni és ami miatt negyon szeretnék egy sparheltot, hogy annak a tetején tudjam sütögetni…nah talán majd egyszer, addig is marad a serpenyő.

Maradék kromplipüré felhasználására is remek ötlet!

Ami a feltéteket illeti, mehet rá bármi, de nekem ez a tejfölös, szalonnás, lilahagymás verzió a favorit.

Hozzávalók:

  • 1 kg sárga héjú burgonya
  • 2 ek vaj
  • 1 tojássárgája
  • liszt amennyit felvesz
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

A burgonyát meghámozom, kockára vágom és enyhén sós vízben puhára főzöm, majd mikor elkészült leöntöm a főzővizet, rádobom a vajat, alaposan összetöröm és hagyom hűlni.

Amikor kihűlt, hozzáadom a tojássárgáját, sót és annyi lisztet amivel könnyen kezelhető, de nem ragadós tésztát kapok. Liszt mennyiséget azért nem tudok írni, mert erősen krumpli függő.

A tésztát egyenlő részekre osztom, tetszőleges méretű lepényekre formázom és olajjal kikent, forró serpenyőben, mind a két oldalát megsütöm. Oldalanként kb. 3-3 perc.

Tejföllel megkenve, pirított szalonna kockákkal, lilahagymával, ízlés szerint csípőspaprikával kínálom.

 

Elkészítési idő: 30 perc

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük