Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos víz
- 1 tk cukor
- 1 tk liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt
- 0,5 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 12 g só
- 10 dkg Rögös túró
A feltéthez:
- 20 dkg Rögös túró
- 20 dkg tejföl
- ízlés szerint só, bors
- friss, aprított kapor
- lilahagyma
- 30 dkg kolozsvári szalonna
Elkészítés:
A vízben elkeverek egy teáskanál cukrot és egy teáskanál lisztet. Hozzáadom a morzsolt friss élesztőt és hagyom felfutni.
A felfutott élesztőt a liszthez öntöm, hozzáadom az olajat, tejet, sót és a Rögös túrót. Alaposan kidolgozom a tésztát és egy konyharuhával lefedve kb 1 órán át kelesztem.
Amikor a tészta megkelt, átgyúrom és 4 részre osztom. A kis gombócokat oválisra terítem, megszurkálom villával sütés előtt és 200 fokon kb 15-20 perc alatt készre sütöm a lepényeket.
A Rögös túrót összekeverem a tejföllel, sózom, borsozom. A kolozsvári szalonnát tetszőleges méretűre vágom és lepirítom.
A megsült lepényeket megkenem a tejfölös Rögös túróval, megszórom kaporral, aprított lilahagymával, valamint a pirított szalonnával.