Lassan itt a tél, a finomabbnál finomabb savanyúságok időszaka, ezért ma készítettem 3 üveggel az én kedvencemből, a kakukkfüves savanyított karfiolból. Sajnos nincs sok helyem a savanyúságok tárolására, de ez is valami! 🙂
Hozzávalók:
(3 db 7 dl-es üveghez)
2 kis fej karfiol
1 l víz
1,5 ek kristálycukor
1,5 ek só
1 ek szemes bors
1 ek fekete mustármag
5 babérlevél
3,5 dl 10%-os ecet
Díszítéshez:
12 szál friss kakukkfű
12 gerezd fokhagyma
15 apró erős paprika
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és papírtörlőre teszem.
A fokhagymát megpucolom, majd a paprikával és a kakukkfű ágakkal alaposan megmosom és ezt is papírtörlőre helyezem.
Az üvegeket és a fedőket egy nagy lábosban, lobogó vízben kifőzöm, majd elosztom bennük a karfiolt, a paprikát, a kakukkfüvet és a fokhagymát.
A vizet, az ecetet, a sót, a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a mustármagot felfőzöm, majd az így elkészült levet egy merőkanál segítségével a már ízlésesen megtöltött üvegere szedem, rácsavarom a kupakot és száraz dunsztban kihűtöm majd ezt követően a kamra polcaira teszem.
Elkészítési idő: 30 perc
Ha tetszett a recept, lájkold facebook oldalunkat is :). –> www.facebook.com/GastroHobbi