Energiaital GastroHobbi módra No.2.

 

Egy pohárnyi egészség! 

-„ronda de egészséges” jeligére!! –

 

Tegnap már írtam Nektek arról, hogy mostanság igyekszem minden nap inni egy pohár/kancsó, zöldség-, gyümölcs- vagy zöldséggyümölcs levet! Arra gondoltam, hogy amíg tart ez a hóbórt, mindig megosztom Veletek, hátha valaki kedvet kap hozzá és csatlakozik.

A tegnapi répa/sárgabarack kombó után ma zöldségekre esett a választásom és az egyik nagy kedvencem került a pohárba, ami nem más mint a szárzeller, angol zeller, halványító zeller… k, hogy ismer!?

Nagyon kedvelem ezt a zöldséget és általában nyersen fogyasztom. Így volt ez most is, csak összeaprítottam 6 szálat és már ment is a turmixba. Kapott még kísérőnek maga mellé  egy fél piros kaliforniaipaprikát, egy csipetnyi cayenne borsot, két pohár szénsavmentes ásványvizet és már készült is a napi vitaminbomba!

 

 

Ami az ízét illeti, nekem nagyon bejött… mint egy finom pikáns zöldség leves.

 

Végeztem egy kis kutató munkát a felhasznált alapanyagok jótékony hatásáról és pár mondatban leírom, hogy Nektek már ne kelljen „guglizni”.

 

A szár zellerről csak jót írjak, csupa egészség és emellett több helyen afrodiziákumként tartják számon, szóval mi bajunk lehet tőle, ha fogyasztjuk! Semmi! Sőt! Tessék megszeretni, mert alacsony kalóriatartalma miatt mindenféle diétának hasznos résztvevője, ezek mellett gazdag káliumban és kálciumban. Ami a vitamintartalmát illeti… elkezdhetném mondani az ABC-t, mert A – E-ig minden vitamin megtalálható benne.

Magas rosttartalmának köszönhetően segíti a bélrendszer zökkenő mentes működését, illetve elősegíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását. Több írásban olvastam, hogy szabályozza a vérnyomást és a koleszterin szintet, így szív- és érrendszeri problémák esetén (valamint ezek megelőzésénél) is segítségünkre lehet.

 

 

A kaliforniai paprikánál értek meglepetések… többek között, hogy a chili paprikák családjába tartozik és, hogy a három színben kapható (piros, sárga, zöld) paprika, nem külön fajta, hanem egy és ugyan az a termék csak különböző érettségi állapotokba. Nah, akkor ma is tanultam valamit, most már ezt is tudom.

A zellerhez hasonlóan, szintén alacsony kalória tartalmú és kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma… és ismét egy érdekesség (lehet csak nekem újdonság), a piros színű tartalmazza a legtöbb C-vitamint!

A benne található kapszaicin csökkentheti a koleszterin szintet és segít a cukorbetegeknek. Remek E-vitamin forrás és B6-vitaminban is gazdag, ami elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez.

 

 

A cayenne bors több helyen a „gyógyító növények királya”-ként szerepel… Istenem, ilyen egészséges leszek, de jól válogattam össze az alapanyagokat.

Valójában nem bors, hanem egy chili paprika fajta. Miután számtalan írást végig olvastam arról, hogy mire jó, arra jutottam, hogy inkább úgy kellene feltenni a kérdést, hogy mire nem, mert azt gyorsabban meg lehetne válaszolni, de talán amit minden írás kiemel, hogy hírnevét a szívre és erekre gyakorolt élénkítő hatásával vívta ki.

Ezen kívül csak felsorolás szinten néhány jótékony hatás: javítja az emésztést, növeli a szervezet energiáját, gombaölő és gyulladáscsökkentő, védi a fogakat a szuvasodástól, görcsoldó hatású, jó a vesének és a hasnyálmirigynek.

 

 

 

 

Ha kedvet kaptatok, próbáljátok ki Ti is ezt a szuper turmixot!

 

Csodás napot kívánok Mindenkinek!

 

Videóreceptjeinket IDE KATTINTVA találod!

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük