fbpx

Házi sajt avagy panner

 

Mutatom hogyan készíts házi sajtot oltóanyag nélkül.

 

Régóta szeretném már megosztani Veletek a paneer sajt készítését, melynek receptjét és elkészítési technikáját a szakácsképzés első óráinak egyikén osztott meg velünk a szakmai vezető. Azt megelőzően én nem hallottam erről a sajt fajtáról, de azóta lépten, nyomon belebotlok.

A paneer egy, az indiai konyhából átvett, hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő sajtféle. Első sorban salátákhoz használják, illetve nagyon finom grillezve is, de felhasználása ízlés szerint sok rétű lehet. Közkedveltségét nagyrészt szerintem annak is köszönheti, hogy a fehérje kicsapatása nem oltóanyaggal történik, hanem minden háztartásban fellelhető ételecettel, illetve én már próbáltam citromlével és almaecettel is és ezekkel is remekül készíthető.

Az okításon elhangzott, hogy nem feltétlen szükséges házi tejből készíteni, mert a zacskós kiszerelésű tejből is elkészíthető, de bevallom őszintén eszemben sem jutott kipróbálni, mert ha már házi sajt, akkor készüljön házi tejből. Tehéntejből és kecsketejből is rendszeresen készítem, kinek melyik ízlik jobban.

Az, hogy hogyan ízesítjük, teljesen egyén függő és csak a képzelet szab határt annak, hogy remek házi sajtokat készítsünk, de azért elárulom Nektek, hogy az én kedvencem a lila hagymás/kapros verzió!

A most leírt receptből egy cca. 20 dkg-s sajtot kapunk.

 

 

Hozzávalók:

2 liter házi tej

4 ek 20% ételecet vagy 6 ek frissen facsart citromlé

Ízesítéshez só, friss és szárított fűszerek

 

Elkészítés:

A tejet lábasba öntöm, felforralom, majd leveszem a tűzhelyről.

Egy szűrőt kibélelek egy tiszta konyharuhával (nekem van egy amit csak erre használok).

Az ecetet/citromlevet hozzáöntöm a tejhez és várok pár másodpercet, amíg kicsapja. Nem szoktam megkeverni, magától kicsapódik egy fehér színű, túró szerű réteg, ami összeáll nagyobb csomókba és visszamarad egy sárgás színű folyadék, ez a savó.

Amennyiben a savó még fehér színű, tegyünk bele még egy pici savat.

Amikor teljesen külön vált a savó és a túró, beleöntjük a ruhával kibélelt szűrőbe és hagyjuk pár másodperc alatt lecsepegni, majd hideg vízzel átöblítem, hogy kimenjen az ecet/citromlé íze.

A kendő négy sarkét összefogom és kicsavarom belőle a vizet. Én ez után be szoktam sózni, fűszerezni mert ilyenkor még el lehet keverni, aztán összefogom a konyharuhába, jó szorosan összetekerem és 2-3 órát hagyom hűtőben állni.

Ezt követően már fogyasztható is. 4-5 nap után pedig reszelhető az állaga.

 

 

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

 

Jó étvágyat kívánok!

 

Videóreceptjeinket IDE KATTINTVA találod!

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük