Kolbászos rizottó

 

Így készíts isteni rizottót!

 

Néhány tankonyhai gyakorlattal ezelőtt készítettünk az iskolában rizottót, azt követően pedig andalúz paellát… ekkor jöttem rá, hogy valójában eddig nekem gőzöm nem volt arról, hogy hogyan készül és milyen a jó rizottó és nem is nagyon szerettem volna kipróbálni, mert mindig olyan bonyolultnak tünt, de most megtört a jég és előszeretettel készítek minél több verziót és büszkén zsebelem be az elismeréseket mert mindig nagyon jól sikerül.

Ez esetben, mivel nem volt itthon semmi bele való csak egy kis kolbász és szűkös volt az idő is amit főzőcskével tölthettem, a kolbászosra esett a választásom.

 

 

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma

10 dkg vaj

30 dkg rizs

kb. 1 liter alaplé (rizs függő is, hogy mennyi folyadékot kíván)

2 ek reszelt parmezán

15 dkg házi füstölt kolbász

Ízlés szerint só, frissen őrölt tarka bors

 

Elkészítés:

Egy lábasban a tűzhelyre teszem az alaplét (felhigított maradék húslevest), felforralom és a rizottó készítése közben folyamatosan forrón tartom.

A vaj kb. felét felolvasztom és megpárolom rajta a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzá adom a rizst, a zsiradékon lepirítva átforrósítom, kevés alaplevet öntök rá és gyakori kevergetés mellett párolom. Amikor elpárolgott a folyadék ismét merek rá egy evőkanálnyi alaplét és megint elpárologtatom (és ezt így tovább, elpárologtat, felönt…..). Ezzel a szakaszos párolással a rizst puhára párolom.

A készítés közben sózom, borsozom, ízesítem kevés fehér borral és pici citromlével (el is hagyható).

A kolbászt karikára vágom és egy serpenyőben megpirítom.

Amikor a rizs elkészült leveszem a tűzhelyről, hozzáadom a maradék vajat, a reszelt parmezánt, a pirított kolbász karikákat, egy villával óvatosan összeforgatom és forrón, frissen aprított petrezselyemzölddel megszórva tálalom.

 

Elkészítési idő:  40 perc

 

Jó étvágyat kívánok!

 

Videóreceptjeinket IDE KATTINTVA találod!

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük