6 tuti tipp a tökéletes sült gesztenyéhez

 

Így készíts tökéletes sült gesztenyét!

 

Ha ősz, akkor gesztenye. Emlékszem, hogy gyerekkoromban milyen lelkesen gyűjtöttem és készítettem belőle a figurákat. A gesztenye szeretete az idők folyamán átalakult és a figurák helyett más sokkal inkább a szelíd fajta került előtérbe… és az is, leginkább sütve.

Mivel ismételten nagyon sok jó ötletet kaptam Tőletek a sütéshez, ezért gondoltam, hogy ismét posztba szedem, hogy mindenki keresgéljen kedve szerint.

 

 

1) + vagy x alakban snitzerrel, vagy éles késsel bevágni őket, legalább egy órára vízbe áztatni, majd sütőpapíros sütőlapra pakolni és megsütni.

 

2) Tedd a gesztenyét egy nagy tálba, engedj rá vizet. Ha száraz volt, áztasd így egy-két órát. (ami feljön a víz tetejére, nagy valószínűséggel romlott, ezért jobb kidobni).
A jó gesztenyék héját vagdosd be egy éles késsel, majd a bevagdosott gesztenyét rakd vissza a tálba, önts rá meleg vizet, és puhítsd így 10 percig. Ez alatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
Rakd a gesztenyét egy tepsibe, takard le alufóliával, és tedd a forró sütőbe. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, és forgasd át a gesztenyéket, hogy egyenletesen süljenek, majd told vissza a tepsit a sütőbe. További 10-15 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja. A tepsi aljára ajánlott alufóliát vagy sütőpapírt helyezni, miután a gesztenye fekete foltot hagyhat a fémen.
A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg! Jó sütögetést kívánok !

 

3) A gesztenye domború oldalát bevágom, majd 1 órát ázik hideg vízben. Felforrósított sütőben (közben lehet egy kicsit mérsékelni, ne süljön túl hamar), egy régebbi tepsiben(!) kb. 30 perc alatt sül meg tökéletesre. Sütés közben néha rázogasd meg! Még melegen kell megpucolni!

 

4) Én soha nem áztatom be. Bevagdosom, bele egy serpenyőbe, pici vizet alá és fedőt rá. Kb. 6-8 percig így (persze ez mennyiség függő) aztán le a fedőt és jöhet az alapos pirítás. Közben rázogatom, h forogjanak, így mindenhol megpirul. Nagyon finom mindig. 

 

5) A férjem bevagdossa, aztán bele a tepsibe, 1 pohár víz alá és lefedem egy újságlappal. Kb. 10 percig párolom így, aztán kicsit nagyobbra veszem a lángot, és másik 10 percig pirítom, rázogatom, esetleg kanállal átforgatom. Ja és lángterelőt teszek a tepsi alá. Mindig tökéletes lesz. Nem tudom elrontani.

 

6) Én bevagdosás után mikróban vízben előfőzöm. Utána mehet a sütőbe 200 fokra legalább 30 percre. Így a barna belső hártya is lejön. Ma aranyárban vettem nagyon pici szeműt. Nem sok jót reméltem, mert szinte mind feljött a víz tetejére. De végül egyik sem volt rossz, és gesztenye íze volt, sajnos a kínai meg spanyol gesztenye ízetlen, bár hatalmas szemek.

 

 

Jó sütögetést kívánok!

 

További videórecepteket találsz IDE KATTINTVA!

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük