Csülök pékné módra Gm&Lm

Az egyik kedvenc ételem. Imádom ahogy a csülök bőre finom ropogósra pirul és a hús szinte omlik a számban. Ezt az ételt igyekszem mindig klasszikusan csinálni és nálunk mindig római tálban készül.

csulok

Hozzávalók:

4 db első csülök csont nélkül

4 szelet erdélyi szalonna

10 dkg kolozsvári szalonna

3 fej vöröshagyma

8 gerezd fokhagyma

2 kg burgonya

Ízlés szerint só és frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

A római tálat 15 percre hideg vízbe áztatom és amíg ázik, előkészítem a “belevalót”!

A csülköket alaposan megmosom, kiterítem ízlés szerint sózom, borsozom, csülkönként 2 gerezd aprított fokhagymával megtűzdelem, beleteszek egy szelet erdélyi szalonnát és össze”tekerem”. A burgonyát megpucolom, negyedekre vágom, a hagymát felkarikázom.

A római tálba bele halmozom a burgonyát, a hagymát, hozzá adom az aprított kolozsvári szalonnát, a tetejére ráhelyezem az összecsavart csülköket, lefedem és 200 fokra előmelegített sütőben 2,5 óra alatt készre sütöm.

A csülök bőrét sosem sózom, hanem bizonyos időközönként kiveszem a tálat a sütőből és egy darabka szalonnával átdörzsölöm a bőrt.

Ha a csülök kellően megpuhult még 10 percet tető nélkül visszateszem a sütőbe, hogy szép pirosra piruljanak.

Én tálalás előtt a burgonyát még egy öntött vas serpenyőben fel szoktam pirítani és ettől igazán autentikus íze lesz!

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 170 perc

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a könyvbox a legszuperebb ajándékötlet, ha valakit receptkönyvvel lepnél meg!

Rendeld elő most!