Az egyik kedvenc ételem. Imádom ahogy a csülök bőre finom ropogósra pirul és a hús szinte omlik a számban. Ezt az ételt igyekszem mindig klasszikusan csinálni és nálunk mindig római tálban készül.
Hozzávalók:
4 db első csülök csont nélkül
4 szelet erdélyi szalonna
10 dkg kolozsvári szalonna
3 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
2 kg burgonya
Ízlés szerint só és frissen őrölt fehér bors
Elkészítés:
A római tálat 15 percre hideg vízbe áztatom és amíg ázik, előkészítem a “belevalót”!
A csülköket alaposan megmosom, kiterítem ízlés szerint sózom, borsozom, csülkönként 2 gerezd aprított fokhagymával megtűzdelem, beleteszek egy szelet erdélyi szalonnát és össze”tekerem”. A burgonyát megpucolom, negyedekre vágom, a hagymát felkarikázom.
A római tálba bele halmozom a burgonyát, a hagymát, hozzá adom az aprított kolozsvári szalonnát, a tetejére ráhelyezem az összecsavart csülköket, lefedem és 200 fokra előmelegített sütőben 2,5 óra alatt készre sütöm.
A csülök bőrét sosem sózom, hanem bizonyos időközönként kiveszem a tálat a sütőből és egy darabka szalonnával átdörzsölöm a bőrt.
Ha a csülök kellően megpuhult még 10 percet tető nélkül visszateszem a sütőbe, hogy szép pirosra piruljanak.
Én tálalás előtt a burgonyát még egy öntött vas serpenyőben fel szoktam pirítani és ettől igazán autentikus íze lesz!
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 170 perc