Dödölle Gm&Lm

A tegnapi nagy tanácstalanságomban, hogy mit is főzzek, eszembe jutott egy gyerekkori nagy kedvencem, amit körülbelül húsz éve nem ettem, így már nagy volt az aktualitása! Bár nem éppen egy diétás étel, de így 20 évente egyszer bele fér.

Ahogy az interneten keresgettem a receptek között, számtalan elkészítési módot találtam, de a végén a nagyi mellett szerzett emlékképekből gazdálkodtam és nagyon finom nosztalgikus ízeket sikerült varázsolnom.

 dodole

Hozzávalók:

1,5 kg burgonya

4 ek FreeFrom gm liszt

3 ek burgonya pehely

2 fej vöröshagyma

15 dkg kolozsvári szalonna

1 ek kacsazsír

1 kis pohár lm tejföl

Ízlés szerint só

Elkészítés:

A krumplit meghámozom és annyi sós vízben ami éppen ellepi addig főzöm, amíg szétfő.

Amíg a krumpli fő, a szalonnát apró kockára vágom, a kacsazsíron ropogósra sütöm, majd kiszedem egy tányérra és a zsírban megfonnyasztom a karikára vágott vöröshagymát is, majd félre teszem.

Ha a krumpli megfőtt, a levének kb. a felét leöntöm egy tálba, hogy ha szükség van rá még vissza tudjam pótolni. Krumplitörővel összetöröm a krumplit, hozzá adom a lisztet, a burgonyapelyhet, ha szükséges sózom és habosra keverem. Jó nyúlós, ragacsos, masszív tésztát kell hogy kapjak (ha túl kemény a krumpli lével lehet higítani, ha túl lágy akkor adjunk még hozzá lisztet vagy burgonya pelyhet).

Egy cserépedényt, vagy jénait kikenek azzal a zsírral amibe a szalonna és a hagyma pirult, majd egy evőkanál segítségével beleszaggatom a burgonyás maszlagot. Ha szépen belekanalaztam az edénybe, a tetején eloszlatom a fonnyasztott hagymát, a szalonna pörcöt és 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 percet sütöm. (akkor jó, amikor szép pirult a teteje.)

Egy kanál segítségével, halmokat szedek egy tányérra és lm tejföllel meglocsolva, forrón tálalom.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 60-70 perc

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük