Almás pite Gm&Lm

Gyerekkoromban néhány szelet almás pitével, bármire rá lehetett venni, minden nap tudtam volna enni, kiváltva vele minden étkezést és ez egészen addig nem is változott míg nem diagnosztizálták a gluténérzékenységet.

Gyerekkoromban mindig arról álmodtam, hogy ha nagy leszek és már saját konyhám lesz én minden nap almás pitét fogok sütni, de ezt a diagnózis keresztbe húzta, bár nem is értem, hogy eddig miért nem próbálkoztam a gm verzió elkészítésével.

Tegnap hazafele úton jött a felismerés, hogy évek óta nem ettem almás pitét és gyorsan el is határoztam, hogy nincs mese, ezt azon nyomban orvosolni kell…..és így utólag, egy fél tepsi süteménnyel a pocakomban csak dicsérni tudom magamat, hogy megszületett ez a nagyszerű döntést, mert nagyon finom receptet sikerült összeállítanom.

Finom, puha, omlós, mára sem keményedett meg, így mostantól jajj az almaföldeknek, mert jövök és miden nap almás pitét fogok enni. 

almas_pite

Hozzávalók:

Tésztához:

14 púpozott ek FreeFrom gm lisztkeverék

1 tk szódabikarbóna

5 ek barna cukor

1 fél Vénusz lm sütőmargarin

1 tojássárgája

csipet só

5 ek lm tejföl

Töltelékhez:

1,5 kg alma

5 ek barna cukor

1 ek őrölt fahéj

3 ek gm zsemlemorzsa

1 cs vaníliás cukor

Kenéshez:

1 tojás egy kávéskanál lm tejföllel elkeverve

Elkészítés:

A tészta alapanyagait addig gyúrom, míg szép egynemű tésztát kapok, ami elválik a tál falától. Lisztje válogatja, lehet, hogy némelyikbe kicsit kevesebb vagy több tejföl kell, így javaslom, hogy indulásnál ne tegyük bele egyből az általam írt mennyiséget, hanem kanalanként adagoljuk. A cél, hogy egy finom, lágy, könnyen formázható állagú tésztát kapjunk. Ha a gyúrással megvagyunk, osszuk két felé és kendővel letakarva fél órát pihentessük.

Amíg a tészta pihen készítsük elő a tölteléket.

Az almát hámozzuk meg, nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le és 5-10 percet pihentessük, hogy kiengedje a levét. A cukrot, a vaníliás cukorral és a fahéjjal elkeverem.

A tészta egyik felét lisztezett deszkán kinyújtom és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe teszem. Megszórom 2 ek zsemlemorzsával, majd eloszlatom rajta a kifacsart, cukros fahéjjal elkevert almát. A reszelt alma tetejét megszórom a maradék 1 ek zsemlemorzsával, kinyújtom a tészta másik felét, ezzel beborítom. 

A tetejét megkenem a tejföllel elkevert tojással, villával megszurkálom és 170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütöm.

Porcukorral megszórva tálalom.

Jó nassolást!

Elkészítési idő: 85 perc

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük