Nagy levesrajongó vagyok, legyen az bármiből csak folyjon. Ennek a levesnek – mint ahogy nálam általában semminek – igazan nincs kőbe véset receptje, a kulcsa egy darabka nagyon finom házi kolbász, azon kívül meg zöldségek, amik éppen otthon vannak. Most az alábbiak szerint készítettem és nagyon kedvemre valóra sikeredett.
Hozzávalók:
15 dkg házi szárazkolbász – én egy enyhén csípős fajtát találtam itthon –
20 dkg aprított vajbab
20 dkg brokkoli
3 szál újhagyma
2 kisebb sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
2 vastagabb karika hegyes erős paprika
kis csokor petrezselyemzöld
1 ek étkezési kukorica keményítő
4 nagy ek lm tejföl
Ízlés szerint só, frissen őrölt bors és fűszerpaprika
Elkészítés:
Az újhagymát és a sárgarépát nagyobb darabokra vágom, a fokhagymát felaprítom és a többi zöldséggel, valamit a félbe, majd karikára vágott kolbásszal egy lábasban, némi zsiradék kíséretében megpirítom, felöntöm vízzel, sózom, borsozom egy fedővel lefedve puhára főzöm a zöldségeket.
Ha a zöldségek megpuhultak a keményítőt feloldom egy dl hideg vízben, hozzákeverem a tejfölhöz, megszórom fűszerpaprikával, szedek hozzá a leves levéből 3-4 evőkanállal, csomómentesre kavarom és lassú kevergetés mellett a leveshez adom. Újraforrásig főzöm, majd forrón tálalom.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 35 perc