Paprikás-füstölt sajtos combsonka Gm

Tegnap alig vártam, hogy hazaérjek és neki kezdjek az újabb sonkának. Most sertéshúsból készült, füstölt sajttal és nagyon finom lett, nekem speciel sokkal jobban ízlik mint csirkemellből, de ez ízlések és pofonok.

Nagyon kedvemre való ez a sonka projekt, úgy variálom, ahogy akarom, azt pakolok bele amit jónak látok és az eredmény mindig egy nagyon finom, házi felvágott. Egyetlen negatívumot tudok felhozni, az pedig az, hogy nagyon gyorsan elfogy. 

paprikas_sonka

Hozzávalók:

Sonka:

85 dkg sertéscomb

10 dkg házi füstölt szalonna

1 piros kaliforniai paprika

20 dkg Karaván füstölt sajt (nekem elég érlelt ahhoz, hogy nem okoz problémát, akinek igen, használjon kimondottan lm sajtot)

1 gerezd fokhagyma

2 tk őrölt fűszerpaprika + a szóráshoz

Ízlés szerint só és frissen őrölt fehér bors

Főzőlé:

1 fej vöröshagyma

1 db szárzeller

8 gerezd fokhagyma

8 szem fekete szemes bors

1 tk fekete mustármag

1 tk koriander mag

1 hegyes erős paprika (aki nem szereti a csípőset, használjon tv paprikát)

Ízlés szerint só

Elkészítés:

A sertés combot a szalonnával közepes lyukon átdarálom, hozzá adom a reszelt fokhagymát, a kockára vágott füstölt sajtot, a szintén kockára vágott paprikát, a fűszerpaprikát, ízlés szerint sózom borsozom, alaposan átkeverem, majd bele töltöm a sonkaprésbe.

A lezárt prést beleteszem egy lábasba, majd felengedem annyi vízzel, hogy a rugók feléig érjen. Beleteszem a fűszereket, a zöldségeket, belógatom a vízhőmérőt és 78 fokosra főzöm a vizet.

2 órát főzöm és végig ügyelek rá, hogy a víz hőmérsékletét 78 fokon tartsam. A főzési idő felénél, kiveszem a prést, egy tálcára helyezem és egy fokozattal lejjebb nyomom a tetejét, majd kb. 20 perc múlva megint kiveszem és megint egy fokozattal lejjebb nyomom.

A  levében hagyom kihűlni, majd kibontás után megszórom őrölt fűszerpaprikával. Vékonyra szeletelve kínálom. 

Fóliába csomagolva 5-6 napot eláll a hűtőben, bár kétlem, hogy ne fogyna el szinte azonnal.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 140 perc

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük