Szilvás gombóc Gm&Lm

Ki ne szeretné a szilvás gombócot… jó-jó, biztos van olyan, de ez a poszt nem Nekik szól… hanem annak, aki hasonlóképp imádja ezt a csemegét, mint én… mondhatni, már-már rajongás tárgya nálam. Két szempont van számomra a jó szilvás gombóchoz, az egyik, hogy ne lekvárral, hanem egész szilvával készüljön, a máik pedig, hogy jó nagy legyen…

Már jó ideje szemezek a szilvával a zöldségesnél, de tegnap nem volt varia… tegnap volt a napja az idei első gombócgyártásnak. Vettem szilvát, burgonyát, mákot… irány haza és indulhat a gombóc gyártás. Mivel egyre több visszajelzést kapok, hogy szeretitek a fázisfotós recepteket, ezért most is ment közben is a kattingatás… remélem sokak örömére… és akkor jöjjön a recept!

 

 IMG_20160817_130347

 

Hozzávalók:

1 kg burgonya

25 dkg FreeFrom gm lisztkeverék

2 tojás

csipet só

darált mák

Ízlés szerint szilva, őrölt fahéj és barna cukor

 

Elkészítés:

A burgonyát héjával együtt megfőzöm, majd megpucolom, krumplitörővel össze töröm és hagyom teljesen kihűlni.

 

20160816_183239-2-1

 

A szilvákat ketté vágom, kiszedem a magját és a helyére fahéjas barna cukrot töltök.

 

20160816_184950-2-1

 

Az összetört krumplit elkeverem a liszttel, a tojással, a csipet sóval.

 

20160816_184929-2

 

Lisztes kézzel, a két tenyerem között, kb. fél centis lapot formálok, bele teszem a fahéjas cukorral megtöltött szilvaszemet és körbeburkolom, majd golyót formálok.

 

20160816_185852-2

 

Egy lábasban vizet forralok, amikor már zubogva fő, bele teszem a gombócokat, lejjebb veszem a hőmérsékletet, hogy szépen főjön, ne lobogó vízbe, nehogy szétfőjön és addig főzöm, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Kb. 10 perc.

A mákot megdarálom. Ízlés szerint lehet bele tenni porcukrot, vagy vaníliás cukrot, de én nem szoktam és a kifőtt gombócokat ebbe forgatom.

 

20160816_191906-2

 

Laktózmentes joghurttal kínálom.

Jó étvágyat kívánok!

 

Elkészítési idő: 45 perc

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

További desszert receptek amiket nagyon szeretünk:

Minifánkok – VIDEÓVAL

Mézes mandulás süti – VIDEÓVAL

Keksztekercs

 

 

 

 

 

2 hozzászólás

  • Mák, szilva, joghurt??? És a címfényképen láthatóan még prézli is…! Nem hánytad össze magad???

    • Prézli nincs rajta, szerintem a fahéjas cukrot nézed annak és nem, nem „hánytam össze magam”, nagyon finom volt. Ízléásek és pofonok… és amióta gluténmentesen táplálkozom, mindig mákkal készítem! 😀

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük