Ki ne szeretné a szilvás gombócot… jó-jó, biztos van olyan, de ez a poszt nem Nekik szól… hanem annak, aki hasonlóképp imádja ezt a csemegét, mint én… mondhatni, már-már rajongás tárgya nálam. Két szempont van számomra a jó szilvás gombóchoz, az egyik, hogy ne lekvárral, hanem egész szilvával készüljön, a máik pedig, hogy jó nagy legyen…
Már jó ideje szemezek a szilvával a zöldségesnél, de tegnap nem volt varia… tegnap volt a napja az idei első gombócgyártásnak. Vettem szilvát, burgonyát, mákot… irány haza és indulhat a gombóc gyártás. Mivel egyre több visszajelzést kapok, hogy szeretitek a fázisfotós recepteket, ezért most is ment közben is a kattingatás… remélem sokak örömére… és akkor jöjjön a recept!
Hozzávalók:
1 kg burgonya
25 dkg FreeFrom gm lisztkeverék
2 tojás
csipet só
darált mák
Ízlés szerint szilva, őrölt fahéj és barna cukor
Elkészítés:
A burgonyát héjával együtt megfőzöm, majd megpucolom, krumplitörővel össze töröm és hagyom teljesen kihűlni.
A szilvákat ketté vágom, kiszedem a magját és a helyére fahéjas barna cukrot töltök.
Az összetört krumplit elkeverem a liszttel, a tojással, a csipet sóval.
Lisztes kézzel, a két tenyerem között, kb. fél centis lapot formálok, bele teszem a fahéjas cukorral megtöltött szilvaszemet és körbeburkolom, majd golyót formálok.
Egy lábasban vizet forralok, amikor már zubogva fő, bele teszem a gombócokat, lejjebb veszem a hőmérsékletet, hogy szépen főjön, ne lobogó vízbe, nehogy szétfőjön és addig főzöm, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Kb. 10 perc.
A mákot megdarálom. Ízlés szerint lehet bele tenni porcukrot, vagy vaníliás cukrot, de én nem szoktam és a kifőtt gombócokat ebbe forgatom.
Laktózmentes joghurttal kínálom.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 45 perc
KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!
További desszert receptek amiket nagyon szeretünk:
Mézes mandulás süti – VIDEÓVAL