Görög olivás vekni

 

Így készíts isteni olivás veknit házilag!

 

Ritkán van, hogy igazán finom, ropogós héjú kenyeret eszem és az sem túl gyakori, hogy neki állok kenyeret sütni, de most elkapott a gépszíj és dagasztottam, kelszettem, formáztam és a végeredmény egy isteni olívás vekni lett, ami belül puha és lyukacsos, kívül pedig fantasztikusan ropogós!

Ajánlom, hogy egyből két adagot készítsetek, mert úgy, ahogy volt, még melegen el is fogyott, így azt nem tudom, hogy miután kihült milyen, de szerintem holnap újra sütök és rögtön kettőt!

Hozzávalók:

1,25  dl tej

10 dkg fekete olívabogyó – magozott – 

7 g gm szárított élesztő

22 dkg gm lisztkeverék – aki nem lisztérzékeny készítse „hagyományos” lisztből –

fél fej vöröshagyma

3 ek olivaolaj

1 lapított tk só

csipet cukor

 

Rendeléshez kattints IDE!

 

Elkészítés:

A tejet felmelegítem, elkeverem benne a cukrot, az élesztőt és felfuttatom.

Az olívabogyót felaprítom, a hagymát apró kockára vágom és liszttel, a felfuttatott élesztővel, az olivaolajjal és a sóval alaposan kidolgozom, majd kiolajozott tálban, fóliával lefedve 1,5-2 órát kelesztem.

Amikor szépen megkelt, oválisra formázom, a tetejét egy éles késsel, vagy pengével bemeccem, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megszórom kevéske liszttel, visszateszem rá a fóliát és ismét egy órát kelesztem.

180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton kb. 35 perc alatt készre sütöm. A sütési idő, sütőnként változhat.

 

Elkészítési idő: 15 perc + kelesztés + sütés 

 

 

 

Jó étvágyat kívánok!

 

Videóreceptjeinket IDE KATTINTVA találod!

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük