Hidegtál GastroHobbi módra Gm&Lm

A hidegtál egy nagyon nagy találmány. Ízlésünk szerint variálhatjuk, hogy mi kerül rá és csoda szép „tálakat” lehet kreálni. Év közben ritkán készítek hideg tálat, de az, hogy a karácsonyi vacsora dísze az elmúlt években már-már hagyománnyá vált.

Nálunk a hidegtál állandó részvevői a tormás sonkatekercs, a sajt tekercs vagy rakott sajt, a kaszinó tojás és a kolbásszal töltött karaj. Mindig a májjal kezdek, amíg az sül előkészítem a karajt, majd amíg azt a sütő elkészíti összedobom a többi finomságot, ami majd a tálra kerül.

A saláta felhozatal változó. Hagymás burgonyasaláta, virslisaláta, görög saláta….ezek már mind megtalálhatóak itt a blogon, így most csak a tál sztárjainak receptjét fogom leírni.

hidegtal

Tormás sonkatekercs

Hozzávalók:

70 vékony szelet sonka

1 kis üveges univer reszelt torma (ízlés szerint csípős, csemege vagy vegyesen)

20 dkg lm Philadelphia krémsajt (aki nem laktózérzékeny használjon ízlése szerinti krémsajtot, pl. füstöltet)

Kisebb csokor aprított petrezselyem

Frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

A tormát a krémsajttal, az aprított petrezselyem felével és a frissen őrölt borssal alaposan elkeverem, majd egy habnyomó vagy zacskó segítségével egyenként megtöltöm a sonkaszeleteket, szépen feltekerem és a végeit belenyomkodom a megmaradt petrezselyemzöldbe.

Ha sajttekercset is készítek, ugyan ezzel a töltelékkel szoktam megtölteni.

 

Rakott sajt

Hozzávalók:

30 szelet lm sajt

10 dkg gm sonka egészben (én a Lidl Dulano sonkáját szoktam használni, az gm és lm)

4 ek univer majonéz

Ízlés szerint só és frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

A sonkát nagy lukú sajtreszelőn lereszelem, elkeverem a majonézzel, majd sózom borsozom.

Veszek egy sajt szeletet, megkenem a sonkás majonézes töltelékkel, befedem egy szelet sajttal, majd megint töltelék.

Én úgy készítem, hogy 5 szelet sajtból csinálok egy „rakást” és azt félbe, majd megint félbe és azt háromszögbe vágom, de mindenki ízlés szerint „rakja, szabja”. A háromszögek széleit megforgatom aprított petrezselyembe.

 

Kaszinótojás

Hozzávalók:

11 db tojás

50 dkg csirkemáj

1 kis fej lila hagyma

1 kis fej vöröshagyma

2 szál újhagyma

3 gerezd fokhagyma

0,5 dl száraz fehér bor

2 tk lm vaj

0,5 dl lm tejszín vagy lm tej

Ízlés szerint só és frissen őrölt fehér bors

Elkészítés:

A vörös- és lila hagymát apró kockára vágom, az újhagymát vékonyan felkarikázom és egy olyan lábasban amit később a sütőbe is be tudom tenni, némi zsiradékon üvegesre pirítom őket, majd leveszem a tűzhelyről, hozzá adom az átmosott csirkemájat, a szeletekre vágott fokhagymát, borsozom, felöntöm a fehérborral és alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30-35 percet sütöm. Amikor a máj megsült, leveszem az alufóliát és további 5-10 percet sütöm, hogy szépen megpiruljon, de ne égjen meg!

A keményre főtt tojásokat megpucolom, félbe vágom és egy kiskanál segítségével egy tálba szedem a tojás sárgáit.

Ha a máj megsült, szoba hőmérsékletűre hűtöm, hozzáadom a tojássárgájához, sózom, borsozom hozzá adom a vajat, a tejszínt és egy villa segítségével alaposan összetöröm.

Aki szereti, pépesítheti turmix segítségével és akkor habzsákkal gyönyörűen bele lehet nyomni a fehérje csónakba, de én jobban szeretem, ilyen darabosan, sokkal rusztikusabb és nagyon jól elkülönülnek az ízek, de mégis mesésen harmóniában vannak.

A kulimázzal megtöltöm a „fehérje feleket” a tetejébe negyedelt koktélparadicsomot szúrok és végül megszórom aprított petrezselyemmel.

 

Kolbásszal töltött karaj:

1 kg egész csont nélküli karaj

1 szál csípős házi füstölt kolbász

4 gerezd fokhagyma

4 szelet kolozsvári szalonna

1,5 dl száraz vörösbor

Ízlés szerint só és mozsárban törött színes bors

Elkészítés:

A karajt alaposan megmosom, papírtörlővel leitatom róla a vizet, ha szükséges lehártyázom, majd egy vékony hosszú kés segítségével felszúrom és beledugom a kolbászt. Nem baj ha kilóg a vége, nagyon finom lesz ha megpirul, ezt mindig megcsemegézem, a vendégek ebből nem kapnak. 😀

A karajt alaposan bedörzsölöm sóval, mozsárban durvára törött színes borssal és egy jénai tálba teszem.

A beízesített hús tetejét beborítom a kolozsvári szalonna szeletekkel, megszórom a felszeletelt fokhagymával, felöntöm a vörösborral és alufóliával lefedve 180 fokra előmelegített sütőben 2 órát sütöm. A sütési idő alatt néhányszor ki szoktam venni és belocsolom a tetejét a szafttal, hogy finom omlós legyen.

Ha a hús kellően megpuhult leveszem az alufóliát és további 10-15 percre visszadugom a sütőbe, hogy szépen megpiruljon a teteje.

Kihűtve szeletelem.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 3 óra

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük