Savanyú káposztás lencseleves füstölt csülökkel Gm&Lm

Ebben a levesben minden benne van amit szeretek. Nem csak új évkor szoktam főzni, mert nálunk nagy kedvenc, de ilyenkor kötelező jelleggel megtöltöm a legnagyobb leveses fazekat, mert napokon keresztül képes vagyok enni és nem unok rá.

Mindamellett, hogy nagyon finom, nagyon egyszerű is ez a recept, szerintem bárki el tudja készíteni, nem kell hozzá nagy konyhatündérnek lenni.

lencseleves_2

Hozzávalók:

1,5 kg-os füstölt sertéscsülök

1 kg savanyú káposzta

60 dkg lencse

4 gerezd fokhagyma

3 babérlevél

5-6 szem borókabogyó

Elkészítés:

A csülökről nagyobb darabokba levágom a húst és a csonttal együtt egy lábasba teszem. Hozzá adom a savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, előtte áztassuk ki, de nekem mindig olyan finomat sikerül vennem, hogy pont tökéletes), a lencsét (én ezt sem szoktam előre beáztatni, csak alaposan megmosom), a babérlevelet, a borókabogyót, a fokhagymát és felengedem annyi hideg vízzel, hogy három ujjnyira ellepje a belevalókat.

Ha felforrt a leves, picit félrebillentem a fedőt és takarék lángon, hogy éppen, hogy csak pötyögjön, 2,5 órát főzöm (nekem ennyi idő alatt pont puhára fő minden, de addig kell főzni amíg a lencse megpuhul és finomra összeállnak az ízek, nyilván ha valaki beáztatja a lencsét ez az idő lerövidül, de én így szeretem).

Forrón kínálom!

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 3 óra

1 komment

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük