Pikáns tárkonyos halleves Gm&Lm

Amikor megláttam ezeket a csodálatos afrikai harcsafiléket a piacon, még nem tudtam, hogy mi is lesz a sorsa, csak az volt biztos, hogy vennem kell belőle, mert meseszépek, aztán a haza fele úton körvonalazódott bennem, hogy leves készül és abból is valami pikánsabb fajta.

Ez a leves most nálunk, hirtelen a repertoár elejére került és ha nem lenne hagyomány a december 24.-i szabadtéri halászlé főzés biztos, hogy az ünnepi asztalra is ez kerülne.

halleves

Hozzávalók:

50 dkg afrikai harcsa filé

2 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 kisebb burgonya

4 ek lm tejföl

2 dl száraz fehérbor

1,5 l víz

2 babérlevél

fél citrom frissen facsart leve

fél csokor petrezselyem

1 ek szárított tárkony

Ízlés szrint só és frissen őrölt fehér bors

Elkésztés:

Az apró kockára vágott vöröshagymát némi zsiradékon megpárolom, majd hozzá adom a megpucolt, felkockázott burgonyát és ezt is megdinsztelem. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, néhányszor átforgatom (vigyázok, hogy ne égjen meg, mert akkor megkeseredik), majd lehúzom a tűzről.

Sózom, borsozom, megszórom a tárkonnyal, hozzá adom a babérlevelet, az aprított petrezselyemzöldet, felöntöm a fehérborral, visszateszem a tűzhelyre és felforrástól számított 15-20 percet főzöm.

A halat megmosom, apró kockára vágom és ha a burgonya puhára főtt, ezt is a leveshez adom és további 15 percet főzöm.

Ha a hal is megpuhult, a tejfölt elkeverem néhány merőkanál forró leveslével, a citrom levével, a leveshez öntöm és összeforralom.

Citromkarikával, frissen aprított petrezselyemzölddel megszórva, forrón tálalom.

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 45 perc