Hétvégén ha felmegyünk a hegyekbe – avagy Mátrai (gasztro)kalandok 5 percben

 

Így kapcsolódj ki a hétköznapok forgatagából 5 percre!

 

Nincs is jobb annál, mint egy kellemes hétvége a jó levegőn. Ahhoz, hogy kirándulásunk teljes legyen, kellemes gasztrokalandokban is lehet részünk. Amennyiben a Mátrát választanád úti célnak, a Kékesről való körültekintés mellett a következő finomságokat ajánljuk neked!

 

 

Mivel a hegyekbe télen-nyáron érdemes kirándulni, ennek megfelelően szezonális menüket ajánlunk, további tippekkel ötvözve. Tartsatok velünk!

 

Téli menü:

 

Palócleves és sztrapacska

Bár receptjeink közül ezidáig kimaradt a palócleves, ez ne tántorítson el a megízlelésétől. A keletkezéséről több legenda is él, ettől függetlenül ebben a levesben is benne van a magyar konyha különleges ízvilága. Téli hétvégéken, jó forrón tálalva gyorsan átmelegíti a tested és lelked.

 

(Minerva Szakácskönyv – Hetedik kiadás; 1960)

 

Második fogásnak kiváló folytatás a sztrapacska. A szlovák eredetű étel méltán népszerű a Kárpát-medence más tájain is, tót atyafiak pedig a Mátra vidékén is élnek a mai napig, így ez joggal tekinthető helyi fogásnak is. Ha szerencsénk van friss (juh)túróval együtt enni, az igazán kellemes ízélményt eredményez.

 

 

Nyári menü:

Erdei gyümölcsleves és mátrai borzaska

Nem is lehet nyári melegben jobban kezdeni az étkezést, mint egy finom, friss gyümölcsökből készült, hideg gyümölcslevessel. Ehhez mindenféle finomság adott a környéken, talán ez nem is igényel több magyarázatot.

 

 

Második fogásnak jöhet egy testesebb étek: a különleges bundában kirántott hús, amely tejföllel és sajttal kissé olyan, mintha egy felturbózott lángost fogyasztanánk. Egy biztos, elfogyasztása után biztos nem maradunk éhesek és kalóriaszegények!

 

 

Desszert:

Görhe

Bevallom őszintén, ezt a süteményt én is csak itteni kalandozásaim során ismertem meg. Pedig meglepően egyszerű alapanyagokat tartalmaz és házi lekvárral együtt gyorsan elkészíthető, finom süteményt ismerhetünk meg benne. Elkészítése és fogyasztása otthon is ajánlott!

 

(Zilahy Ágnes : Valódi Magyar Szakács Könyv – A „MAGYAR NŐK LAPJÁ”-nak kiadóhivatala; 1892.)

 

+1 Tipp:

A Mátra-alja borok méltán egyre népszerűbbek a nedű kedvelői körében. Hazánk második legnagyobb borvidéke évszázadok óta otthona a szép tájaknak és a nedűknek. Bátran ajánlom a tájegység borait, ahol a legtöbb pincészetben csodálatos környezetben borkóstolásra is van lehetőség.

L.A.

 

 

 

Videóreceptjeinket IDE KATTINTVA találod!

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük