Gyerekkoromban néhány szelet almás pitével, bármire rá lehetett venni, minden nap tudtam volna enni, kiváltva vele minden étkezést és ez egészen addig nem is változott míg nem diagnosztizálták a gluténérzékenységet.
Gyerekkoromban mindig arról álmodtam, hogy ha nagy leszek és már saját konyhám lesz én minden nap almás pitét fogok sütni, de ezt a diagnózis keresztbe húzta, bár nem is értem, hogy eddig miért nem próbálkoztam a gm verzió elkészítésével.
Tegnap hazafele úton jött a felismerés, hogy évek óta nem ettem almás pitét és gyorsan el is határoztam, hogy nincs mese, ezt azon nyomban orvosolni kell…..és így utólag, egy fél tepsi süteménnyel a pocakomban csak dicsérni tudom magamat, hogy megszületett ez a nagyszerű döntést, mert nagyon finom receptet sikerült összeállítanom.
Finom, puha, omlós, mára sem keményedett meg, így mostantól jajj az almaföldeknek, mert jövök és miden nap almás pitét fogok enni.
Hozzávalók:
Tésztához:
14 púpozott ek FreeFrom gm lisztkeverék
1 tk szódabikarbóna
5 ek barna cukor
1 fél Vénusz lm sütőmargarin
1 tojássárgája
csipet só
5 ek lm tejföl
Töltelékhez:
1,5 kg alma
5 ek barna cukor
1 ek őrölt fahéj
3 ek gm zsemlemorzsa
1 cs vaníliás cukor
Kenéshez:
1 tojás egy kávéskanál lm tejföllel elkeverve
Elkészítés:
A tészta alapanyagait addig gyúrom, míg szép egynemű tésztát kapok, ami elválik a tál falától. Lisztje válogatja, lehet, hogy némelyikbe kicsit kevesebb vagy több tejföl kell, így javaslom, hogy indulásnál ne tegyük bele egyből az általam írt mennyiséget, hanem kanalanként adagoljuk. A cél, hogy egy finom, lágy, könnyen formázható állagú tésztát kapjunk. Ha a gyúrással megvagyunk, osszuk két felé és kendővel letakarva fél órát pihentessük.
Amíg a tészta pihen készítsük elő a tölteléket.
Az almát hámozzuk meg, nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le és 5-10 percet pihentessük, hogy kiengedje a levét. A cukrot, a vaníliás cukorral és a fahéjjal elkeverem.
A tészta egyik felét lisztezett deszkán kinyújtom és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe teszem. Megszórom 2 ek zsemlemorzsával, majd eloszlatom rajta a kifacsart, cukros fahéjjal elkevert almát. A reszelt alma tetejét megszórom a maradék 1 ek zsemlemorzsával, kinyújtom a tészta másik felét, ezzel beborítom.
A tetejét megkenem a tejföllel elkevert tojással, villával megszurkálom és 170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütöm.
Porcukorral megszórva tálalom.
Jó nassolást!
Elkészítési idő: 85 perc