Kedvenc téli csemegém, reggelire, ebédre, vacsorára és nasi helyett is!
Ahány ház, annyi szokás….mindenki másképp készíti, mindenkinek van egy “tökéletes” kocsonya receptje.
Íme, ahogy én szeretem:
Hozzávalók:
2,5 kg kocsonyahús (köröm, csülök, bőr, fül, farok)
fél szál füstölt kolbász
3 sárgarépa
2 fehérrépa
2 vöröshagyma
1 kisebb zeller
3 fej fokhagyma
1 zöld hegyes erős paprika
1 babérlevél
15 szem egész fekete bors
ízlés szerint só
főtt tojás a díszítéshez
Elkészítés:
A húsokat alaposan megmosom és egy lábasban, annyi vízzel, hogy ellepje, felteszem főni. Ha felforrt, folyamatosan habozom és mikor már szép tiszta a leve, hozzáadom a kolbászt, a megpucolt zöldségeket, a fokhagymát, a borsot, a babérlevelet, sózom és fedő alatt – éppen, hogy csak gyöngyözzön – 4 órát főzöm.
A levét néha, forró vízzel után töltöm, de mindig csak annyit, hogy pont ellepje.
Négy óra elteltével, kiszedem a húsokat, ha kihűlt alaposan kicsontozom, tányérokba egyenlő arányokba szétosztom a zöldségekkel és a főtt tojással együtt, majd egy szűrő segítségével felöntöm a lével.
Ha kiporcióztam, kiteszem a teraszra és ha szépen megkocsonyásodott frissen facsart citromlével, alma ecettel vagy ecetes tormával kínálom!
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 5 óra
Ha tetszett a recept, lájkold facebook oldalunkat is. –> www.facebook.com/GastroHobbi