Top 3 étel a nagyi konyhájából

 

Így főztek Nagyanyáink. Emlék idéző ételek, szívet melengető emlékek.

 

Szinte alig van olyan barátom, akinek ne lenne egy nagy kedvence, amelyet a nagymamája készít/ett. Szüleimtől is sokszor hallottam, hogy ők is emlegették dédnagyanyáim főztjét – valamit biztosan tudhattak akkoriban is, még ha az a mai világban nem is….! Szubjektív szempontjaim szerint következzenek olyan ételek, amelyeket én is nagyanyáimhoz kötök.

 

Figyelem: zsírban és szénhidrátban gazdag tartalom következik, sok-sok szívet melengető emlékkel!.. és ha már múlt idézés a receptek is legyenek eredetiek, a szakácskönyvek nagyjaitól… mondhatnám úgy is, hogy Nagyasszonyaitól: Zilahy Ágnes és Z. Tábori Piroska.

 

1. Az a bizonyos csirkepaprikás nokedlivel

…kétórányi utazás után, korgó hassal érkeztünk egy csendes, számunkra kedves alföldi városba: a bejáratnál már éreztük a csirkepörkölt illatát, hallottuk a csörömpölő tányérokat és a tűz ropogását a sparheltban. Számomra azóta is csak nokedlivel és jó sok tejföllel az igazi. Személy szerint a mellét és a combját szeretem legjobban, de van, aki a belsőségekre esküszik, mások a hátát kedvelik…

…egy biztos: ezt követően egy délutáni szundi a mama ágyán, maga a valóra vált mennyország.

 

(Z. Tábori Piroska : A ma szakácskönyve – Dante kiadás; 1932.)

 

2. Savanyú krumpli főzelék csülökkel

Mai felgyorsult világunkban a főzelék szinte minden formában háttérbe szorult, pedig nem kellene…SŐT! Itt van például egyik személyes kedvencem: savanyú krumpli, csülökkel. Igazán testes étek, amely különösen akkor ínycsiklandozó, ha a krumpli a csülök levében készül. Fogyasztása inkább a téli időszakban ajánlott, lehetőleg friss sertés húsával és sok-sok szeretettel fűszerezve.

 

(Zilahy Ágnes : Valódi Magyar Szakács Könyv – A „MAGYAR NŐK LAPJÁ”-nak kiadóhivatala; 1892.)

 

3. Gyerekkorunk egyik kedvenc desszertje A DERELYE

Mindkét nagymamám gyakran leste kívánságainkat: mit készítsek nektek, mit ennétek? Igazi álom ez a fejlődő szervezetnek, hiszen bátran kérhet olyat, amit nagyon szeret. Testvéreimmel sokszor a derelye/szilvás gombóc/nudli triumvirátusban gondolkoztunk. Ezeknek alapja ugyanaz, a végeredménye pedig szintén olyan étek, amelynek ízét évtizedekkel később, még most is érzem a nyelvem hegyén.

Mégis a derelyét emelném ki most ezek közül: a benne lévő lekvár is nagyszüleim munkájának gyümölcse volt, elégedettségünket pedig mi sem jelezte jobban, hogy rekord gyorsasággal elfogyasztottuk ezeket a finomságokat.

 

 

(Zilahy Ágnes : Valódi Magyar Szakács Könyv – A „MAGYAR NŐK LAPJÁ”-nak kiadóhivatala; 1892.)

 

L.A.

 

 

Reméljük, írásunk sokak szívét melengette és szép emlékeket idézett, ha Neked is van egy kedves emléked a fenti ételekkel oszd meg velünk.

 

 

Videóreceptjeinket IDE KATTINTVA találod!

 

KÖVESS minket a FACEBOOK-on INTAGRAM-on és a YouTube-on is!

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük