Az elmúlt években, amióta gluténmenetesen táplálkozom, az egyetlen dolog ami nagyon hiányzik, az a kelt tészta. Bevallom őszintén, hogy nem szoktam gyakran próbálkozni, hogy egy egy kedvencemnek elkészítsem a gm változatát, mert finom, finom, de csak nem olyan…….na ez alól ez a lángos kivétel.
Ez bizony olyan mint az igazi, nagyon finom!
Hozzávalók 4 darabhoz:
12 enyhén púpozott ek FreeFrom gm liszt
2 púpozott ek burgonyapehely
fél friss budafoki élesztő
2 dl langyos víz
csipet só
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az élesztőt, a langyos vízben, egy csipet cukor társaságában felfuttatom.
A lisztet elkeverem a burgonyapehellyel, hozzáadom az élesztős vizet, egy csipet sót és alaposan összedolgozom.
Egyes gm lisztek, lehet kicsit kevesebb vizet igényelnek, mások picit többet. Azt javaslom, hogy kezdjük 1,5 dl vízzel és szükség szerint öntsük a többit. A lényeg, hogy egy jól kezelhető állagú tésztát kapjunk.
Egy gombócot formálok a tésztából és egy tálban, konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 – 1,5 órát kelesztem.
Ha megkelt, négy részre osztom, tetszőleges vastagságúra húzogatom és forró olajban mind a két oldalát pirosra sütöm.
Még forrón, ízlés szerint fokhagymás olajjal, lm tejföllel megkenem, lm pannonia sajttal megszórom és óriási élvezettel fogyasztom!
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 20 perc + kelesztés
Ha tetszett a recept, lájkold facebook oldalunkat is –> www.facebook.com/GastroHobbi