Amikor megláttam ezeket a csodálatos afrikai harcsafiléket a piacon, még nem tudtam, hogy mi is lesz a sorsa, csak az volt biztos, hogy vennem kell belőle, mert meseszépek, aztán a haza fele úton körvonalazódott bennem, hogy leves készül és abból is valami pikánsabb fajta.
Ez a leves most nálunk, hirtelen a repertoár elejére került és ha nem lenne hagyomány a december 24.-i szabadtéri halászlé főzés biztos, hogy az ünnepi asztalra is ez kerülne.
Hozzávalók:
50 dkg afrikai harcsa filé
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kisebb burgonya
4 ek lm tejföl
2 dl száraz fehérbor
1,5 l víz
2 babérlevél
fél citrom frissen facsart leve
fél csokor petrezselyem
1 ek szárított tárkony
Ízlés szrint só és frissen őrölt fehér bors
Elkésztés:
Az apró kockára vágott vöröshagymát némi zsiradékon megpárolom, majd hozzá adom a megpucolt, felkockázott burgonyát és ezt is megdinsztelem. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, néhányszor átforgatom (vigyázok, hogy ne égjen meg, mert akkor megkeseredik), majd lehúzom a tűzről.
Sózom, borsozom, megszórom a tárkonnyal, hozzá adom a babérlevelet, az aprított petrezselyemzöldet, felöntöm a fehérborral, visszateszem a tűzhelyre és felforrástól számított 15-20 percet főzöm.
A halat megmosom, apró kockára vágom és ha a burgonya puhára főtt, ezt is a leveshez adom és további 15 percet főzöm.
Ha a hal is megpuhult, a tejfölt elkeverem néhány merőkanál forró leveslével, a citrom levével, a leveshez öntöm és összeforralom.
Citromkarikával, frissen aprított petrezselyemzölddel megszórva, forrón tálalom.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc